Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΛΑΔΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
Εξοπλισμός
Μίξερ χειρός
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΛΑΔΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Kρατήστε χωριστά τις 2 κ.σ. αλεύρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο για την φόρμα αλλά και για τις σταφίδες.
- Με τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, λαδώνουμε την φόρμα.
- Με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε το περιττό λάδι.
- Πασπαλίζουμε αλεύρι στην φόρμα να πάει παντού.
- Τινάζουμε το περιττό αλεύρι και κρατάμε όσο περίσσεψε.
- Το ρίχνουμε στις σταφίδες κι ανακατεύουμε να ντυθούν καλά με αλεύρι.
- Αφήνουμε στην άκρη.
ΚΕΪΚ
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι το baking powder και το αλάτι.
- Με σύρμα τα ανακατεύουμε να διαλυθούν οι κόμποι και να ανακατευτούν σωστά τα στερεά υλικά.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά με την ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα για 2΄ μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη, να αφρατέψουν τα αυγά και να πάρει ανοιχτό κίτρινο χρώμα το μίγμα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την βανίλια και το γιαούρτι.
- Χτυπάμε για 1 λεπτό να ενωθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και με σπάτουλα απαλά ανακατεύουμε, ίσα που να μην είναι πλέον ορατό το αλεύρι.
- Τέλος, προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε απαλά να πάνε παντού στο μίγμα.
- Αδειάζουμε το μιγμα στην έτοιμη φόρμα, ισιώσουμε την επιφάνεια.
- Χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα στον πάγκο εργασίας να φύγει τυχόν αέρας που εγκλωβίστηκε, γιατί θα φουσκώσει ανόμοια στο τέλος.
- Πρέπει να καλύπτει τη φόρμα κατά τα 3/4 του ύψους της. Αλλιώς θα χυθεί έξω στο ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170°C βαθμούς, στην κάτω σχάρα, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο για περίπου 55 λεπτά. Τουλάχιστον όχι τα πρώτα 45΄ του ψησίματος.
- Είναι έτοιμο όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.
- Ποτέ δεν το βγάζω από το φούρνο αν δεν σιγουρευτώ ότι ψήθηκε σωστά στο κέντρο του. Μπήγουμε λάμα από ένα μαχαίρι κι αν βγαίνει καθαρή από ζύμη, είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά, το ξεφορμάρουμε με προσοχή σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει και να στεγνώσει.