Κέικ με βερίκοκα

Ένα γλυκό που τρώγεται και ζεστό όπως είναι σιροπιασμένο, αλλά και κρύο με μία μπάλα παγωτό. Ανάλογα με την εποχή μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βερίκοκο με άλλο φρούτο της αρεσκείας μας, όπως βανίλιες, σύκα, αχλάδια.

Εύκολη
1:10

10

15 λεπτά

55 λεπτά

κεικ με βερικοκα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

Εξοπλισμός

Μίξερ χειρός

Φόρμα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

Video

Εκτέλεση

ΚΑΡΑΜΕΛΑ

  1. Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό.
  2. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν βράση τα υλικά (αφού πάρουν βράση δεν ανακατεύουμε ξανά).
  3. Αφήνουμε την καραμέλα να βράσει σε μέτρια φωτιά και να πάρει ξανθό χρώμα. Την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 30×20 εκ., στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε μέσα την ξανθιά καραμέλα.
  5. Ανακινούμε το ταψί ώστε να πάει παντού η καραμέλα όσο είναι ζεστή και ρευστή γιατί μόλις κρυώσει σφίγγει.
  6. Μόλις κρυώσει θα γίνει σαν τζάμι.

ΚΕΙΚ

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ το μαλακό βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός να λιώσει η ζάχαρη, για λίγα λεπτά.
  2. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και τη βανίλια.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.
  4. Λίγο λίγο, εναλλάξ, ρίχνουμε στο μείγμα το αλεύρι με το γάλα. (Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.)
  5. Ανακατεύουμε το μείγμα με μία σπάτουλα.
  6. Στρώνουμε σε σειρά τα βερίκοκα πάνω στην καραμέλα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Φροντίζουμε να μην υπάρχουν καθόλου κενά στο ταψί και αν χρειαστεί κόβουμε βερίκοκα στη μέση για να τα στριμώξουμε ώστε να γίνει στρώση βερίκοκου.
  7. Πασαπαλίζουμε χοντροκομμένα τα φιστίκια πάνω στα βερίκοκα.
  8. Καλύπτουμε τα βερίκοκα με το μείγμα του κέικ.
  9. Ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη του κουταλιού.
  10. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 55΄.
  11. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 160°C για περίπου 50′, μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλυκό.
  12. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε το κέικ μπήγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και αν βγει στεγνό από ζύμη, είναι ψημένο το γλυκό.
  13. Όπως το βγάζουμε ζεστό από το φούρνο, το αναποδογυρίζουμε αμέσως σε πιατέλα, όσο είναι ακόμα ζεστή και ρευστή η καραμέλα.
  14. Αφήνουμε να στραγγίσει καλά η καραμέλα πάνω στη βερικοκόπιτα.
  15. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε τo κέικ με βερίκοκα σκέτο ή με μία μπάλα παγωτό.
Απόρρητο