Για το μίγμα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C βαθμούς στον αέρα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα μακρόστενο ταψί 34×22 εκατ. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι.
Με το κόσκινο κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι σε ένα μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και με ένα μίξερ χειρός τα χτυπάμε για 2 με 3 λεπτά μέχρι να γίνουν κρέμα.
Ένα-ένα προσθέτουμε τα αυγά, χτυπώντας με το μίξερ χειρός κάθε φορά ώστε να πίνει το μίγμα κάθε αυγό που προσθέτουμε.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ χειρός και λίγο-λίγο σταδιακά, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας πάντα με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα.
Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί.
Ψήνουμε για 30΄στη μεσαία σχάρα.
Αφού βγει το παντεσπάνι από το φούρνο όπως είναι ζεστό, το τρυπάμε με σουβλί ή με ένα πιρούνι ολόγυρα παντού.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 20΄.
Για το σιρόπι
Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα το εβαπορέ μαζί με το ζαχαρούχο, να ενωθούν.
Σιγά-σιγά, προσθέτουμε τη light κρέμα.
Μόλις ενωθούν τα υλικά σταματάμε το μίξερ.
Με αυτό το υγρό μείγμα για κέικ (γαλατένιο σιρόπι) που δημιουργήθηκε, περιχύνουμε το παντεσπάνι σιγά-σιγά μέχρι να το ρουφήξει όλο.
Αφού κυρώσει τελείως το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον.
Το γλυκό θα είναι υγρό και το παντεσπάνι αφράτο και γαλατένιο.
Σερβίρεται παγωμένο και είναι καλύτερο πάντα την επόμενη ημέρα.
Για το γαρνίρισμα
Χτυπάμε σε ένα μπολ με ένα μίξερ χειρός την κρύα κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσει απαλές κορυφές.
Την απλώνουμε επάνω σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.
Το γαρνίρουμε με λίγη κανέλα, ξύσμα σοκολάτας ή φρούτα.
Παγώνουμε το γλυκό για 1 ή περισσότερες ώρες.
Το διατηρούμε πάντα στο ψυγείο.
Μυστικά
Είναι γνωστό και σαν Pastel de Tres Leches ή Three Milk cake και μπαίνει σε ταψί, περιχύνεται με σιρόπι από 3 είδη γάλακτος εβαπορέ-ζαχαρούχο-πλήρες γάλα ή κρέμα, από όπου πήρε και το όνομα του.
Όταν τα 3 γάλατα ενωθούν σε σιρόπι, ισορροπούν τη γλύκα και την πλούσια γεύση του.
Γίνεται σε μια στρώση σε ταψί, περιχύνεται με το σιρόπι γάλακτος και αφού ποτίσει σωστά καλύπτεται με σαντιγί.
Σερβίρεται σκέτο και είναι καταπληκτικό, γαρνίρεται με φράουλες ή αλλά φρέσκα φρούτα ή σερβίρεται με τρίμμα σοκολάτας.
Προέρχεται από την κεντρική και νότια Αμερική και αγαπιέται πολύ από τους Ισπανόφωνους όλου του κόσμου.
Προσθέτουμε κακάο στο κέικ και στο σιρόπι κι αν θέλουμε μπορούμε προσθέσουμε κακάο και στη σαντιγί.
Κομμάτια σοκολάτας ή ξύσμα σοκολάτας μπαίνουν στο μίγμα αφού το φτιάξουμε τελευταία στιγμή και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Επίσης μπορείτε να προσθέσετε 4 κ.σ πραλίνα σοκολάτα στο σιρόπι για σοκολατένια γεύση ή 1 φλ. σταγόνες σοκολάτας αφού βράσει το σιρόπι, ώστε να λιώσει η σοκολάτα με τη θερμοκρασία.
Το λίγο παχύ σιρόπι γάλακτος που μένει στο ταψί το προσθέτουμε στη μερίδα που σερβίρουμε περιχύνοντας με κουτάλι το γλυκό.
Θυμηθείτε ότι και σε αυτή τη συνταγή μετράμε όλα τα υλικά με τα φλιτζάνια δοσομετρητές.