• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
2
  • Για το κέικ
  • 400gr ώριμες μπανάνες
  • 125γρ. βούτυρο λιωμένο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 240γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1φακ. baking powder (20 gr)
  • 100γρ. σταγόνες σοκολάτας χωρίς ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 1 μπανάνα κομμένη στην μέση (για το πάνω μέρος του κέικ)
  • Για τη φόρμα
  • λίγο βούτυρο και λίγο αλεύρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κέικ μπανάνα χωρίς ζάχαρη

    Για να φτιάξουμε το κεικ μπανανα χωρις ζαχαρη,

    συγκεντρώνουμε στον πάγκο όλα τα υλικά τα οποία πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να βγει θεϊκό και αφράτο το κεικ μπανανα χωρις ζαχαρη. Είναι μια αρκετά παιχνιδιάρικη συνταγή το κεικ χωρις ζαχαρη με μπανάνα γιατί μπορείς να προσθέσεις κομματάκια σοκολάτας και να κάνεις ένα κέικ μπανάνα σοκολάτα χωρίς ζάχαρη. Πριν ξεκινήσουμε το κεικ μπανανα σοκολατα χωρις ζαχαρη πρέπει να δώσεις πολύ μεγάλη σημασία στο μέτρημα των υλικών. Για το κέικ με μπανάνα χωρίς ζάχαρη,

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με τo baking powder.

    Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα περίπου 33*13*7 εκατοστά. Στρώνουμε στον πάτο της λαδόκολλα.

    Ανάβουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα. Θα ψήσουμε στην μεσαία σχάρα το κέικ χωρις ζάχαρη με μπανάνα.

    Στη συνέχεια,

    Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το βουτυρο και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει.

    Με ένα πιρούνι λιώνουμε σε ένα μπολ τις μπανάνες.

    Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν τα δυο υλικά.

    Με ένα πιρούνι διαλύουμε τα δύο αυγα και τα προσθέτουμε στο μείγμα για το κεικ μπανάνα χωρις ζαχαρη.

    Χτυπάμε με μιξερ χειρος για 2-3 λεπτά, ώστε να αφρατέψει καλά όλο το μείγμα.

    Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά στο μείγμα. Ρίχνουμε μέσα και τις σταγόνες σοκολάτας (εάν θέλουμε). Ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας.

    Ρίχνουμε την ζύμη για το κέικ μπανανα χωρίς ζαχαρη μέσα στην βουτυρωμένη φόρμα. Ιδανικά, γεμίζουμε τα 2/3 της φόρμας.

    Κόβουμε μια μπανάνα κατά μήκος ώστε να έχουμε δύο κομμάτια. Τα τοποθετούμε στο επάνω μέρος της ζυμης με το εσωτερικό της μπανανας να κοιτάζει προς τα επάνω και το κυλινδρικό μέρος να είναι στο ζυμάρι.

    Βάζουμε την φόρμα  στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά περίπου , στην μεσαια σχαρα. Πρέπει να φουσκώσει, να πάρει ωραίο χρώμα απ’ έξω και να έχει ψηθεί καλά μέσα.

    Αυτό το ελέγχουμε προς το τέλος του ψησίματος μπήγοντας την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ.

    Εάν η λάμα βγει στεγνή τότε είναι έτοιμο

    Εάν έχει μείνει επάνω στο μαχαίρι ζυμάρι τότε θέλει και άλλο ψήσιμο το κεικ μπανανα σοκολατα χωρις ζαχαρη.

    Όταν ψηθεί το κέικ μπανάνα σοκολάτα χωρίς ζάχαρη και είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει, είτε σε μια σχάρα είτε στην φόρμα του.

    Μπορεί να μην είναι ένα κεικ χωρις ζαχαρη με μπανανα και μελι όμως η συνταγή αυτή θα σας ξετρελάνει! Άλλωστε, αν θέλετε να φτιάξετε κεικ χωρις ζαχαρη με μπανανα και μελι δοκιμάστε αυτή τη συνταγή!

    Βγάζουμε από την φόρμα και απολαμβάνουμε το κεικ μπανάνα χωρις ζαχαρη για πρωινό, για brunch, σνακ για το σχολείου ή τη δουλειά και φυσικά ένα υγιεινό κέρασμα για τα πάρτυ σας!

    Ευχαριστούμε τον Pastry Chef Γιάννο Βαλιάνο για αυτή την υπέροχη συνταγή!

    Εάν σας άρεσε αυτό το κεικ μπανανα χωρις ζαχαρη, δοκιμάστε και την παρακάτω πεντανόστιμη, ελαφρια και εύκολη συνταγή με μέλι

     

    Βίντεο

    Διαφήμιση

    Πώς αλλιώς τρώς μπανάνες;

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται