• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
1050

Για το μίγμα

  • 4 μπανάνες
  • 1 1/2 φλ. ηλιέλαιο
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 1/2 φλ. γάλα
  • 1/2 φλ. γιαούρτι
  • 2 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1/2 φλ. κουβερτούρα σε σταγόνες
  • 1 1/2 φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

Για τη φόρμα

  • Αλεύρι
  • Βούτυρο

Για τη σάλτσα

  • 1/3 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1/3 φλ. κακάο
  • 1 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 180 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 55% Υδατ/κες
  • 15% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Προετοιμασία

Σε ένα μπολ βάζουμε τις πολύ ώριμες μπανάνες και με ένα πιρούνι τις λιώνουμε καλά.

Αλέθουμε ελαφρώς το καρύδι στο μπλέντερ χωρίς να γίνει σκόνη.

Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπεικιν παουντερ και τη σόδα και προσθέτουμε το αλάτι και τη βανίλια.

Χρησιμοποιούμε φόρμα  με τρύπα με διάμετρο 25 εκατοστά και ύψος 10 εκατοστά.

Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι να ντυθεί ομοιόμορφα.

Τινάζουμε τη φόρμα να φύγει το περιττό αλεύρι.

Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις.

Το μίγμα

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη.

Τα χτυπάμε με το μίξερ για 3 με 4 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, για να μην πεταχτούν τα υλικά έξω από τον κάδο, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά για να τα απορροφά το μίγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.

Ρίχνουμε το γιαούρτι και την μπανάνας και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Προσθέτουμε εναλλάξ το κοσκινισμένο αλεύρι με το γάλα και χτυπάμε το μίγμα για λίγα δευτερόλεπτα.

Τέλος, ρίχνουμε το αλεσμένο καρύδι και τα κομμάτια σοκολάτας.

Ανακατεύουμε απαλά το μίγμα κάνοντας κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ανακατεύουμε πολύ ώρα το μίγμα.

Μόλις χαθεί όλο το αλεύρι σταματάμε το ανακάτεμα.

Αδειάζουμε το μίγμα στην έτοιμη φόρμα.

Ψήσιμο – Χρόνος ψησίματος

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C σε αντιστάσεις, στη τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα.

Είναι σωστά ψημένο όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα, έχει ροδίσει και έχει επαναφορά όταν το πιέζουμε. Για να δούμε αν  έχει ψηθεί, μπήγουμε τη λάμα από ένα μαχαίρι κι αν βγει στεγνή είναι έτοιμο.

Βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά στη φόρμα και μετά το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε σχάρα να κρυώσει.

Η σάλτσα για την επικάλυψη

Κοσκινίζουμε την άχνη και το κακάο.

Προσθέτουμε το αλάτι.

Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο, και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε να λιώσουν, χωρίς όμως να βράσουν.

Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά.

Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα και να αποκτήσει γυαλιστερή όψη και λεία υφή.  

Την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά.

Περιχύνουμε.

Βίντεο

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται