• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε
  • 1/2 φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλ. κουβερτούρα σε σταγόνες
  • 1 ½ φλ. σπορέλαιο
  • 1 ½ φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 2 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 1 ½ κ.γλ σόδα μαγειρικής
  • 3 κ.γλ μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κεσές γιαούρτι
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 αυγά
  • 4 μπανάνες ώριμες (μέτριες σε μέγεθος και πολτοποιημένες)
  • Έξτρα αλεύρι + βούτυρο για τη φόρμα
  • Για τη σάλτσα σοκολάτας
  • 1/3 φλ. νερό
  • 1/3 φλ. κακάο
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ γεμάτες βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 180 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 55% Υδατ/κες
  • 15% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Κέικ μπανάνα

Το απόλυτο κέικ μπανάνα είναι η γεύση που χρειάζεσαι μέσα στη μέρα σου!

Αυτό το κέικ με μπανάνα από την Αργυρώ θα το λατρέψεις. Είναι τόσο εύκολο και απολαυστικό που πρέπει να το δοκιμάσεις. Είναι ιδανικό για πρωινό, brunch & snack. Το τέλειο γλυκό για κάθε ώρα.

Πριν ξεκινήσω το κέικ μπανάνα,

Όλα τα υλικά για τη συνταγή πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τις πολύ ώριμες μπανάνες και με ένα πιρούνι τις λιώνουμε μέχρι να γίνουν πουρές.
  • Αλέθουμε ελαφρώς το καρύδι στο μπλέντερ χωρίς να γίνει σκόνη.
  • Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το baking powder και τη σόδα και προσθέτουμε το αλάτι και τη βανίλια.
  • Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι να ντυθεί ομοιόμορφα.
  • Τινάζουμε τη φόρμα να φύγει το περιττό αλεύρι.
  • Χρησιμοποιούμε φόρμα για κέικ με τρύπα με διάμετρο 25 εκατοστά και ύψος 10 εκατοστά.
  • Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις.
  • Θα ψήσουμε στη κάτω σχάρα του φούρνου.

Πώς φτιάχνουμε το κέικ μπανάνας

  • Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη.
  • Τα χτυπάμε με το μίξερ για 3 με 4 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, για να μην πεταχτούν τα υλικά έξω από τον κάδο, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά για να τα απορροφά το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
  • Ρίχνουμε το γιαούρτι και τον πουρέ από μπανάνες και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε το μείγμα για λίγα δευτερόλεπτα.
  • Τέλος, ρίχνουμε τα κοσκινισμένα υλικά, το αλεσμένο καρύδι και τις σταγόνες σοκολάτας.
  • Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε απαλά το μείγμα κάνοντας κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
  • Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ανακατεύουμε πολύ ώρα το μείγμα.
  • Μόλις χαθεί όλο το αλεύρι μέσα στο μείγμα του κέικ σταματάμε το ανακάτεμα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα για το κέικ μπανάνας στην έτοιμη φόρμα.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C σε αντιστάσεις, στη τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα.
  • Το κέικ είναι σωστά ψημένο όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα, έχει ροδίσει και έχει επαναφορά όταν το πιέζουμε. Για να δούμε αν το κέικ μπανάνας έχει ψηθεί, μπήγουμε τη λάμα από ένα μαχαίρι κι αν βγει στεγνή από το μείγμα για κέικ είναι έτοιμο.
  • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο.
  • Το Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά στη φόρμα και μετά το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε σχάρα να κρυώσει.

Για την επικάλυψη του κέικ μπανάνας

  • Κοσκινίζουμε την άχνη και το κακάο.
  • Προσθέτουμε το αλάτι.
  • Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο, και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε να λιώσουν, χωρίς όμως να βράσουν.
  • Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα σοκολάτας και να αποκτήσει γυαλιστερή όψη και λεία υφή.  
  • Την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά.
  • Περιχύνουμε το κέικ μπανάνας με τη σάλτσα σοκολάτας.

Επιπλέον μυστικό

  • Όταν βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ αφήνουμε το σκεύος για 1 με 2 λεπτά στην κατάψυξη να παγώσει το βούτυρο.
  • Έπειτα αλευρώνουμε και τινάζουμε.
  • Έτσι, το σκεύος θα κάνει ένα φιλμ που θα προστατεύει το γλυκό και το βούτυρο της φόρμας δεν θα ρουφήξει πολύ αλεύρι για να το βαρύνει.

Μια από τις πολυσυζητημένες συνταγές για κέικ καθώς είναι εύκολο και απολαυστικό χωρίς πολύ κόπο και προετοιμασία. Ένα γλυκό που όλοι ζητάμε κατά καιρούς καθώς τα αρώματά του και η γεύση του σε μαγνητίζουν. 

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή της Αργυρώς, δείτε ακόμα,

Διαφήμιση

Βίντεο

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται

Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

Εγκατάσταση
×