Κέικ πορτοκάλι με λάδι

Υλικά

Για το κέικ πορτοκάλι με λάδι

  • 1/2 φλ. ζάχαρη καστανή
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1½ φλ. αλεύρι ολικής (ή σίκαλης)
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλ. σταφίδες ανάμεικτες

Για το μείγμα για κέικ

Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι.

Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε.

Τέλος, ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής με το baking powder και το ρίχνουμε μέσα στα υγρά.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα για κέικ.

Προσθέτουμε τις σταφίδες.

Ισομοιράζουμε σε λαδωμένη ατομική φόρμα για κέικ μιας χρήσης, αν δεν έχετε ατομική φόρμα για κέικ.

Από την ώρα που αναμειγνύουμε τις διογκωτικές ουσίες (baking powder και σόδα) με υγρό, ξεκινάει η δράση τους. Γι’ αυτό, το μείγμα για κέικ πρέπει να μπει άμεσα στο φούρνο, για να ολοκληρωθεί σωστά η διόγκωση.

Ψήνουμε στους 170°C βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.

Αν ψήσουμε σε αέρα, στους 160°C βαθμούς για 20 με 25 λεπτά.

Αυτό το κέικ πορτοκαλιού με λάδι είναι επίσης γεμάτο ενέργεια κι αυτό το κάνει ιδανικό κολατσιό για τα παιδιά στο σχολείο. Αντί να τα φτιάξεις ατομικά μπορείς να βάλεις το μείγμα για κέικ σε μακρόστενη μεγάλη φόρμα για κέικ και να ψήσει ολόκληρο. Κέικ με ελαιόλαδο και πορτοκάλι σαν αυτό δεν υπάρχει! Δοκιμάστε το κέικ πορτοκαλιού με λάδι από την Αργυρώ το συντομότερο.

https://www.argiro.gr/recipe/keik-portokali-me-ladi/