Για το κέικ
Βάζουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μπεν μαρί, να λιώσουν σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 10′. Σε ένα μπολ, βάζουμε τους κρόκους, τη βανίλια και τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε καλά μέχρι ν’ ασπρίσουν και να κρεμώσουν.
Σε άλλο μπολ, βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι και τα χτυπάμε με μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
Δεν τα χτυπάμε πολύ γιατί θα στεγνώσει η μαρέγκα και θα σχηματίσει κόμπους.
Προσθέτουμε τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολάτα και το ρούμι κι ανακατεύουμε απαλά.
Κοσκινίζουμε στο μείγμα το αλεύρι, προσθέτουμε το αλεσμένο αμύγδαλο και λίγη λίγη προσθέτουμε τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά το μείγμα με σπάτουλα.
Δουλεύουμε με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω με προσοχή για να μη χάσουμε τον όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις για να ψήσουμε το κέικ σοκολάτα.
Βουτυρώνουμε και στρώνουμε με λαδόκολλα μία φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25 ή 27 εκ.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε με το κουτάλι την επιφάνεια.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα για περίπου 50΄-55΄, μέχρι να σφίξει το μείγμα.
Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 30΄.
Μετά το ξεφορμάρουμε σε σχάρα, να κρυώσει καλά.
Αφού κρυώσει, το βάζουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με την επικάλυψη.
Για την επικάλυψη
Για να φτιάξουμε την επικάλυψη σοκολάτας για κέικ, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί σε μέτρια φωτιά.
Την αφήνουμε να κρυώσει για 20΄.
Με σύρμα χτυπάμε ελαφρά τη σοκολάτα και λίγη λίγη προσθέτουμε την κρέμα.
Χτυπάμε το γλάσο σοκολάτας μέχρι να πυκνώσει και να γυαλίσει το μείγμα.
Είναι έτοιμο να το αλείψουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
Όταν μπει στο ψυγείο σφίγγει και παγώνει και γίνεται ένα γλάσο σοκολάτας σταθερό.