"
Κέικ τσουρέκι Monkey Bread με σοκολάτα και καραμέλα κανέλας. Γεύση μαγική, θα γεμίσει το σπίτι αρώματα και η εκτέλεση της συνταγής θα σας κάνει ξανά μικρά...

Κέικ τσουρέκι Monkey Bread με σοκολάτα και καραμέλα κανέλας. Γεύση μαγική, θα γεμίσει το σπίτι αρώματα και η εκτέλεση της συνταγής θα σας κάνει ξανά μικρά παιδιά. Ζυμώστε το όλοι και θα καταλάβετε τι εννοώ.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
  • αναμονή 2 ώρες
Βαθμολογήστε

Για τη ζύμη

  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. ξερή μαγιά
  • 200 γρ. γάλα χλιαρό
  • 100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 βανίλιες ή 1 μπαστούνι βανίλιας
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 550 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. κανέλα

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις
  • 100 γρ. σταφίδα ξανθή
  • 100 γρ. κουβερτούρα

Για την καραμέλα

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • Λιωμένη κουβερτούρα για το σερβίρισμα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Η ζύμη είναι μαστιχωτή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.

    Φούσκωμα του κέικ για περίπου 30΄

     

    Για τη ζύμη του Monkey Bread

    Βάζουμε στο μπολ του μίξερ με κάδο το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Τα ανακατεύουμε.

    Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό γάλα.

    Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με το σύρμα, προσθέτουμε το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και την κανέλα και τα χτυπάμε να ενωθούν. Αν ξέχασες να βγάλεις τα αυγά από το ψυγείο δες εδώ πώς να τα φέρεις σε θερμοκρασία δωματίου).

    Η ζύμη πρέπει να είναι μαστιχωτή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Χτυπάμε τα υλικά για 2′ στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ.

    Δυναμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα και χτυπάμε τη ζύμη για 6′.

    Προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης, κράνμπερις, σταφίδα και σταγόνες σοκολάτας.

    Μαζεύουμε τη ζύμη και με τις ενώσεις προς τα κάτω τη βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ.

    Σκεπάζουμε καλά το μπολ με τη ζύμη και αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή για 1 ώρα κοντά σε ζεστό σημείο. Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.

    Ξεφουσκώνουμε με τα χέρια τη ζύμη στον πάγκο.

    Τη χωρίζουμε σε 24 μπαλάκια.

    Βάζουμε τα κομμάτια ζύμης σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.

    Ανακατεύουμε απαλά να βουτυρωθούν όλα.

    Διαφήμιση

    Για την καραμέλα κανέλας

    Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη με την κανέλα.

    Βουτάμε 1-1 μπαλάκι ζύμης να καλυφθεί καλά με την κανελοζάχαρη.

    Η κανελοζάχαρη που λιώνει με το ψήσιμο ανάμεσα στη ζύμη, δημιουργεί μια καραμέλα κανέλας που ποτίζει το monkey bread μέχρι την καρδιά του.

    Για το ψήσιμο

    Τα βάζουμε σε μεγάλη βουτυρωμένη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.

    Τα τοποθετούμε απαλά το ένα πάνω στο άλλο, δεν τα πιέζουμε.

    Αφήνουμε το κέικ τσουρέκι να φουσκώσει για περίπου 30΄.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 40′.

    Αφού ψηθεί, αφήνουμε για 20′ στη φόρμα κι έπειτα το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά. Προαιρετικά, περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα.

    Κόβουμε σε φέτες το κέικ τσουρέκι, όπως το κέικ.

    *Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.

    Διαβάστε και όλα τα μυστικά επιτυχίας για άψογα κέικ, αλλά και τα μυστικά μου για τα καλύτερα και τα πιο αφράτα τσουρέκια που έχετε δοκιμάσει!

    Βίντεο

    Ποιο κέικ θα φτιάχνατε;

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×