Για τη ζύμη του Monkey Bread
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ με κάδο το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Τα ανακατεύουμε.
Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό γάλα.
Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με το σύρμα, προσθέτουμε το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και την κανέλα και τα χτυπάμε να ενωθούν. Αν ξέχασες να βγάλεις τα αυγά από το ψυγείο δες εδώ πώς να τα φέρεις σε θερμοκρασία δωματίου).
Η ζύμη πρέπει να είναι μαστιχωτή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Χτυπάμε τα υλικά για 2′ στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ.
Δυναμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα και χτυπάμε τη ζύμη για 6′.
Προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης, κράνμπερις, σταφίδα και σταγόνες σοκολάτας.
Μαζεύουμε τη ζύμη και με τις ενώσεις προς τα κάτω τη βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ.
Σκεπάζουμε καλά το μπολ με τη ζύμη και αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή για 1 ώρα κοντά σε ζεστό σημείο. Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξεφουσκώνουμε με τα χέρια τη ζύμη στον πάγκο.
Τη χωρίζουμε σε 24 μπαλάκια.
Βάζουμε τα κομμάτια ζύμης σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Ανακατεύουμε απαλά να βουτυρωθούν όλα.
Για την καραμέλα κανέλας
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη με την κανέλα.
Βουτάμε 1-1 μπαλάκι ζύμης να καλυφθεί καλά με την κανελοζάχαρη.
Η κανελοζάχαρη που λιώνει με το ψήσιμο ανάμεσα στη ζύμη, δημιουργεί μια καραμέλα κανέλας που ποτίζει το monkey bread μέχρι την καρδιά του.
Για το ψήσιμο
Τα βάζουμε σε μεγάλη βουτυρωμένη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.
Τα τοποθετούμε απαλά το ένα πάνω στο άλλο, δεν τα πιέζουμε.
Αφήνουμε το κέικ τσουρέκι να φουσκώσει για περίπου 30΄.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 40′.
Αφού ψηθεί, αφήνουμε για 20′ στη φόρμα κι έπειτα το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά. Προαιρετικά, περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα.
Κόβουμε σε φέτες το κέικ τσουρέκι, όπως το κέικ.
*Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.
Διαβάστε και όλα τα μυστικά επιτυχίας για άψογα κέικ, αλλά και τα μυστικά μου για τα καλύτερα και τα πιο αφράτα τσουρέκια που έχετε δοκιμάσει!