• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
2102
  • 220 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
  • 50 γρ. κακάο
  • 120 γρ. γάλα
  • Για τη φόρμα
  • έξτρα αλεύρι
  • βούτυρο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα, με διάμετρο 23 εκ.

    Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.

    Στο κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε για ένα λεπτό να αφρατέψει.

    Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα για άλλα 3 με 4 λεπτά μέχρι να κρεμώσει.

    Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. 

    Πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό πρέπει το προηγούμενο αυγό να έχει ομογενοποιηθεί πλήρως μέσα στο μίγμα.

    Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πιο χαμηλό.

    Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι και λίγο-λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι.

    Αδειάζουμε στο σκεύος το μισό μίγμα. Κρατάμε το άλλο στην άκρη.

    Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και διαλύουμε μέσα το κακάο.

    Ρίχνουμε το διαλυμένο κακάο στο μίγμα που κρατήσαμε.

    Το ανακατεύουμε με κουτάλι, να πάει παντού και να γίνει σκούρο.

    Θα ψήσουμε το κέικ βανίλια σοκολάτα σε μικρή στρογγυλή φόρμα του κέικ 20 εκατ.

    Κουταλιά-κουταλιά, το αδειάζουμε στη φόρμα του κέικ.

    Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε απαλά και μπλέκουμε το σκούρο με το ανοιχτόχρωμο μίγμα.

    Ισιώνουμε την επιφάνεια, ψήνουμε στους 170°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 55 λεπτά. Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα στην μεσαία σχάρα του φούρνου, στους 160°C για περίπου 50 λεπτά.

    Πριν βγάλουμε το ζουμερό κέικ από το φούρνο πρέπει να ελέγξουμε αν ψήθηκε στην καρδιά του.

    Αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος μπήγουμε την λάμα του μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρή από ζύμη η λάμα τότε το κέικ είναι καλοψημένο.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται