Για το ξεκίνημα
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Για να βγούν ωραία τα δαχτυλίδα σοκολάτας – βανίλιας στο κέικ ζέβρα πρέπει το μείγμα του κέικ να είναι αραιό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις ή 160°C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε καλά και πασπαλίζουμε κακάο σε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι 26 ή 28 εκ. για το κέικ ζέβρα.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Για το μείγμα βανίλιας
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι και με σύρμα ανακατεύουμε να αφρατέψει.
Βάζουμε σε μπολ το ξινόγαλο με το γάλα και διαλύουμε τη σόδα.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο και το χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 1′ λεπτό να αφρατέψει.
Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5′-6′, μέχρι να λιώσει.
Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά ώστε να τα πίνει το μείγμα.
Προσθέτουμε τη βανίλια.
Εναλλάξ και με το μίξερ σε λειτουργία σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε τα στερεά και τα υγρά υλικά για το κέικ ζέβρα.
Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο μέρη.
Κρατάμε τα 2/3 απ’ το μείγμα βανίλιας χωριστά.
Με το υπόλοιπο 1/3 από το μείγμα θα φτιάξουμε το μείγμα σοκολάτας.
Για το μείγμα σοκολάτας
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το κακάο.
Προσθέτουμε το γάλα, το λικέρ και ανακατεύουμε.
Όλο μαζί το ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε το 1/3 από το μείγμα βανίλιας και το ρίχνουμε στη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθεί το μείγμα σοκολάτας.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε δαχτυλίδια ζύμης εναλλάξ στη φόρμα, ξεκινώντας με το λευκό μείγμα βανίλιας.
Πέφτοντας το ένα μείγμα μέσα στο άλλο, στο κέντρο της φόρμας πάντα, σχηματίζει κύκλους.
Κάθε φορά που ρίχνουμε μείγμα έχουμε ένα νέο κύκλο δαχτυλίδι.
Τοποθετούμε το κέικ ζέβρα στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
Ελέγχουμε αν ψήθηκε, μπήγοντας τη λάμα του μαχαιριού στο κέντρο, αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος.
Αφού ψηθεί το κέικ, το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα του για 10′. Μετά ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αν ψήσετε σε αέρα, τοποθετήστε στη μεσαία σχάρα.
Μυστικό
Το βούτυρο πρέπει να είναι πολύ μαλακό ώστε το μείγμα του κέικ ζέβρα να βγεί αρκετά ρευστό.
Το μείγμα του κέικ είναι σχετικά ρευστό για να βγουν τα δαχτυλίδια.
Για να μπλέκονται σωστά το λευκό μείγμα με το σοκολατένιο, θα πρέπει να ρίχνετε το ένα μείγμα πάνω στο άλλο, στο κέντρο της φόρμας. Μόνο έτσι θα μπλεχτούν ομοιόμορφα τα δύο μείγματα και θα σχηματίζουν λευκούς και σοκολατένιους κύκλους.
Ιδανικά χρειαζόμαστε μία φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε μια οποιαδήποτε μεγάλη φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση.
Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου τουλάχιστον τα πρώτα 45′.
Δείτε και τα υπόλοιπα μυστικά επιτυχίας για τέλεια κέικ!