Κιμαδόπιτα Χριστουγεννιάτικη
Ο κιμάς πρέπει να έχει ξεπαγώσει και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε τον κιμά για 7-8 λεπτά, για να ψηθεί καλά και να αλλάξει χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και το μήλο, κομμένα σε κομμάτια. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά με καπάκι, για να πιει η γέμιση όλα τα υγρά της και να μαλακώσουν τα υλικά.
Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, το θυμάρι και το ξύσμα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα κάστανα σε κομμάτια και τα καρύδια.
Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει. Σπάμε τον φιδέ στη γέμιση και ανακατεύουμε.
Σε μεγάλο ρηχό λαδωμένο ταψί για πίτα, 42 εκατοστών, στρώνουμε ακτινωτά 4 χωριάτικα φύλλα, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
Αδειάζουμε σε μια στρώση τη γέμιση.
Πασπαλίζουμε με το τυρί για την κιμαδόπιτα με δαμάσκηνα.
Γυρίζουμε τα φύλλα πάνω στην πίτα και την κλείνουμε με τα δυο λαδωμένα φύλλα.
Χαράζουμε σε κομμάτια και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με λίγες σταγόνες νερό.
Ψήνουμε τη Χριστουγεννιάτικη κιμαδόπιτα για περίπου 1 ώρα στους 180 ºC στις αντιστάσεις (στην κάτω σχάρα) ή στον αέρα στους 160 ºC (στη μεσαία σχάρα), μέχρι να ροδίσει καλά.
Διαβάστε όλα τα μυστικά μου για τη σωστή επιλογή, τη συντήρηση και το μαγείρεμα του κιμά, αλλά και όλα τα μυστικά επιτυχίας για τέλειες πίτες.