Κοκκορας κρασατος απο την Αργυρω.

Κοκκορας κρασατος απο την Αργυρω.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 ώρες
544
  • 1 κόκορας 2 κιλά κομμένος σε μερίδες
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 πρέζα κανέλα τριμμένη
  • 1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. κόκκινο λιαστό κρασί Πάρου
  • 2 ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες)
  • 2 πακέτα χοντρά μακαρόνια με τρύπα (παστίτσιου)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κεφαλοτύρι τριμμένο ή μυζήθρα ξερή τριμμένη

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Συνταγη

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια του κόκορα.

    • Τα βγάζουμε σε πιατέλα.
    • Στο ίδιο λάδι, χαμηλώνοντας τη φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3΄.
    • Ξαναβάζουμε τον κόκορα και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά.
    • Αφήνουμε 1΄-2΄ να βγάλουν το άρωμά τους.
    • Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντας λίγο-λίγο.
    • Τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με κουτάλα.
    • Προσθέτουμε τις ντομάτες και ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάσει τον κόκορα.
    • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει καλά, περίπου 1 ώρα και 45΄ με 2 ώρες, και να δέσει η σάλτσα (εάν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο εκτροφείου θέλει λιγότερο βράσιμο).
    • Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνουμε.

    Για τα μακαρόνια

    • Στο μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
    • Τα στραγγίζουμε και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
    • Τα βάζουμε σε βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε επάνω τα κομμάτια του κόκορα.
    • Περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα. Δείτε πως να δένετε τις σάλτσες σας .
    • Πασπαλίζουμε μπόλικο τριμμένο τυρί.

    Μυστικά 

    • Τον αφήνουμε  για τουλάχιστον 30-45΄, στον πάγκο της κουζίνας για να έχει θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγείρεμα.
    • Καλό ρόδισμα στα κομμάτια του κοτόπουλου.
    • Πριν ροδίσουμε οποιοδήποτε κομμάτι κρέατος το ταμπονάρουμε καλά με απορροφητικό χαρτί.
    • Αν αποψύξουμε κατεψυγμένο κόκορα και τον μαγειρέψουμε απαγορεύεται να το ξανακαταψύξουμε.
    • Αν ο κόκορας είναι χωριάτικος και φοβάστε ότι έχει σκληρό κρέας, τον βράζουμε για 30′-40 να μισομαλακώσει και κρατάμε το ζωμό για να βράσουμε τα μακαρόνια.
    • Παλιά κρατούσαν το ζωμό (κοκορόζουμο) και τον σέρβιραν στους ξενύχτηδες των γάμων ζεστό, με λίγο λεμόνι για να δυναμώσουν και να συνεχίσουν το γλέντι.

     

    Οδηγός Μαγειρικής

    Κάτι μαγειρεύεται