Κόκορας κρασάτος

Κόκορας κρασάτος κοκκινιστός με μακαρόνια, παραδοσιακή συνταγή από την Πάρο για ένα φαγητό που έφτιαχναν στους γάμους και σε γιορτές. Το κόκκινο λιαστό κρασί της Πάρου δίνει τέλεια γεύση στη σάλτσα.

Εύκολη
2:15

8

15 λεπτά

2 ωρες

κοκορασ κρασατοσ

Υλικά

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια του κόκορα.
  2. Τα βγάζουμε σε πιατέλα.
  3. Στο ίδιο λάδι, χαμηλώνοντας τη φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3΄.
  4. Ξαναβάζουμε τον κόκορα και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά.
  5. Αφήνουμε 1΄-2΄ να βγάλουν το άρωμά τους.
  6. Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντας λίγο-λίγο.
  7. Τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με κουτάλα.
  8. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάσει τον κόκορα.
  9. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει καλά, περίπου 1 ώρα και 45΄ με 2 ώρες, και να δέσει η σάλτσα (εάν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο εκτροφείου θέλει λιγότερο βράσιμο).
  10. Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνουμε.
  11. Στο μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
  12. Τα στραγγίζουμε και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
  13. Bάζουμε τα μακαρόνια σε βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε επάνω τα κομμάτια του κόκορα.
  14. Περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα.
  15. Πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί.

ΜΥΣΤΙΚΑ

  1. Τον αφήνουμε για τουλάχιστον 30-45΄, στον πάγκο της κουζίνας για να έχει θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγείρεμα.
  2. Καλό ρόδισμα στα κομμάτια του κοτόπουλου.
  3. Πριν ροδίσουμε οποιοδήποτε κομμάτι κρέατος το ταμπονάρουμε καλά με απορροφητικό χαρτί.
  4. Αν αποψύξουμε κατεψυγμένο κόκορα και τον μαγειρέψουμε απαγορεύεται να το ξανακαταψύξουμε.
  5. Αν ο κόκορας είναι χωριάτικος και φοβάστε ότι έχει σκληρό κρέας, τον βράζουμε για 30′- 40 να μισομαλακώσει και κρατάμε το ζωμό για να βράσουμε τα μακαρόνια.
Απόρρητο