• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
25
  • 1 κιλό σιτάρι (βρασμένο και στεγνό)
  • σουσάμι καβουρδισμένο
  • 1½ φλ. σταφίδες
  • 1½ φλ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 φλ. ψιλοκομμένα αποξ. φρούτα
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • τα πέταλα από ένα γαρύφαλλο φρέσκο (ψιλοκομμένα)
  • 1 κιλό σουσάμι (καβουρδισμένο και αλεσμένο)
  • 1 ρόδι καθαρισμένο
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • Για το τελείωμα
  • αμύγδαλα ασπρισμένα
  • άχνη ζάχαρη
  • ρόδι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Μίγμα

    Βάζουμε πρώτα σε μια μεγάλη λεκάνη το βρασμένο και στεγνό σιτάρι.

    Ρίχνουμε πρώτα τα καρύδια, τα ξερά φρούτα, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά.

    Μετά 1 φλ. από το καβουρδισμένο σουσάμι.

    Ανακατεύουμε.

    Στη πιατέλα

    Στρώνουμε σε μία πιατέλα μια στρώση σουσάμι.

    Από πάνω κάνουμε μία στρώση από το μίγμα.

    Με το υπόλοιπο σουσάμι σκεπάζουμε καλά όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά.

    Τέλος, αχνίζουμε με την άχνη όλη την επιφάνεια.

    Με μια λαδόκολλα και με την παλάμη μας, ισιώνουμε την επιφάνεια.

    Φτιάχνουμε σχέδιο του σταυρού με αμύγδαλα και ρόδια.

    παραδοσιακή συνταγή για κόλλυβα χωρίς γλουτένη συνταγη αργυρω λειψοι οι μαμαδες του αιγαιου

    Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η Κ. Κατερίνη Βαβουλά και την ευχαριστούμε πολύ.

    Μυστικό

    Πλύντε καλά το βρασμένο σιτάρι για να μείνει σπυρωτό.

    Για να στεγνώσει καλά  αφού το βράσουμε και το ξεπλύνουμε, το απλώνουμε αραιά, πάνω σε ένα καθαρό τραπεζομάντηλο να στεγνώσει τελείως.

    Δείτε όλες τις συνταγές που προβλήθηκαν στην εκπομπή «Οι Μαμάδες του Αιγαίου» εδώ.

    Αν σας άρεσε, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται