Κόλλυβα (Λειψοί)
Για αυτή την παραδοσιακή συνταγή για κόλλυβα, βάζουμε πρώτα σε μια μεγάλη λεκάνη το βρασμένο και στεγνό σιτάρι.
Ρίχνουμε στο σιτάρι τα καρύδια, τα ξερά φρούτα, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά.
Ρίχνουμε μέσα και 1 φλ. από το καβουρδισμένο σουσάμι. Ανακατεύουμε.
Στρώνουμε σε μία πιατέλα μια στρώση σουσάμι.
Από πάνω κάνουμε μία στρώση σιτάρι και ακόμα μία στρώση με σουσάμι.
Με το υπόλοιπο σουσάμι σκεπάζουμε καλά όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά.
Τέλος, αχνίζουμε με την άχνη όλη την επιφανεια.
Με μια λαδόκολλα και με την παλάμη μας, ισιώνουμε την επιφανεια.
Φτιάχνουμε σχέδιο του σταυρού με αμύγδαλα και ρόδια.
Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η Κ. Κατερίνη Βαβουλά και την ευχαριστούμε πολύ.
Μυστικό
Πλύντε καλά το βρασμένο σιτάρι για να μείνει σπυρωτό.
Για να στεγνώσει καλά το σιτάρι αφού το βράσουμε και το ξεπλύνουμε, το απλώνουμε αραιά, πάνω σε ένα καθαρό τραπεζομάντηλο να στεγνώσει τελείως.
Δείτε όλες τις συνταγές που προβλήθηκαν στην εκπομπή «Οι Μαμάδες του Αιγαίου» εδώ.
Και αν θέλετε περισσότερες νόστιμες παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές θα τις βρείτε εδώ.