Κολοκυθόπιτα ξεσκέπαστη Πάρου

Υλικά

  • 1 κιλό κολοκύθια τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • από 1/2 ματσάκι άνηθο-μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα
  • 1/2 κιλό μανούρα χλωρή ή φέτα σε χοντρά τρίμματα
  • 250 γραµ. ξινομυζήθρα ή φρέσκια μυζήθρα
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 1 φλ. φρυγανιά (ή παξιμάδι Πάρου τριμμένο)

Για τη ξεσκέπαστη κολοκυθόπιτα

Βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε σουρωτήρι.

Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 15΄ να βγάλουν τα υγρά τους.

Τα στύβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο για 5΄ να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε τα κολοκύθια και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους στο μισό, για περίπου 6΄.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια κι ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε.

Αφήνουμε το μείγμα για 5-10΄ να κρυώσει ελαφρά.

Προσθέτουμε όλα τα βότανα και τα τυριά. Ανακατεύουμε.

Τέλος προσθέτουμε τα αυγά κι ανακατεύουμε.

Σε ταψί στρογγυλό 30 εκ. αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε την φρυγανιά και κρατάμε 2 κ.σ για την επιφάνεια.

Αδειάζουμε την κολοκυθόπιτα, ισιώσουμε την επιφάνεια.

Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για περίπου 30΄ να ροδίσει.

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.

 

https://www.argiro.gr/recipe/kolokythopita-kseskepasti-parou/