Κοτοπουλο κοκκινιστο απο την Αργυρω. Παραδοσιακο κοκκινιστο κοτοπουλο  κατσαρολας με μακαρονια σαν της γιαγιας.

Κοτοπουλο κοκκινιστο απο την Αργυρω. Παραδοσιακο κοκκινιστο κοτοπουλο  κατσαρολας με μακαρονια σαν της γιαγιας.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
692
  • 1 κοτόπουλο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κλων. δεντρολίβανο
  • 1 κλων. θυμάρι
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 κλων. σέλερι
  • 2/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 2 συσκ. ντοματάκια
  • Τυρί
  • 1 συσκ. μακαρόνια
  • Αλάτι
  • πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Αγαπημένη συνταγή από την Αργυρώ για πεντανόστιμο κυριακάτικο φαγητό. Κοτόπουλο με κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια, όπως το έφτιαχνε η γιαγιά και μοσχοβολούσε το σπίτι. Παραδοσιακή κοκκινιστή συνταγή που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Βάλτε τα μακαρόνια στη κατσαρόλα μαζί με το κοτόπουλο να βράσουν στη σάλτσα του και το φαγητό σας θα τρελάνει κόσμο. 

    Προετοιμασια

    Αφήνουμε πρώτα  να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

    Το ταμπονάρουμε καλά να στεγνώσει με απορροφητικό χαρτί.

    Το βάζουμε σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Ανακατεύουμε να πουδραριστεί καλα το κοτοπουλο.

    Στην κατσαρολα

    Σε μία φαρδιά και ρηχή (πλασοτέ) κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά θωρακίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.

    Θέλουμε να κάνει ωραία κρούστα ρόδινη πρώτα από την πλευρά της πέτσας και έπειτα από την άλλη.

    Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και σέλερι και κάνουμε χώρο στο κέντρο της κατσαρόλας.

    Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να σοταριστούν ανακατεύοντας τα και να μαλακώσουν ελαφρά.

    Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να μειωθεί ο όγκος των υγρών κατά τα 2/3.

    Τότε προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και 1 ποτήρι νερό.

    Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, αν η κότα είναι αλανιάρα ή για περίπου 1 ώρα αν είναι κοτόπουλο εκτροφείου.

    Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε θυμάρι, δεντρολίβανο και δαφνόφυλλο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

    Αφήνουμε τα τελευταία 10 λεπτά τα μυρωδικά να αρωματίσουν τη σάλτσα.

    Αφού βράσει το πουλερικό με τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.

    Βράζουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα από το κοτόπουλο κοκκινιστό.

    Στη σάλτσα του, ρίχνουμε 2 ποτήρια βραστό νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια.

    Βράζουμε σε μέτρια φωτιά την μακαρονάδα μέσα στη σάλτσα της κότας.

    Θέλουμε σιγανή φωτιά αφενός γιατί τα υγρά είναι λίγα κι αφετέρου για να μην εξατμίζεται η σάλτσα αλλά να την ρουφήξουν όλη τα μακαρόνια.

    Ανακατεύουμε συχνά τα μακαρόνια.

    Σβήνουμε το φαγητό όταν πια τα μακαρόνια έχουν σχεδόν απορροφήσει την περισσότερη σάλτσα και αυτή η λίγη σαλτσούλα που έχει μείνει είναι πυκνή και δεμένη.

    Σερβίρουμε αμέσως με ένα κομμάτι κοτόπουλο κοκκινιστό και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι.

    Κάτι μαγειρεύεται