Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο λεμονάτο, μια από τις πιο κλασικές συνταγές της γιαγιάς που βρίσκεις σε κάθε κυριακάτικο τραπέζι και φέρνει κοντά όλη...

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο λεμονάτο, μια από τις πιο κλασικές συνταγές της γιαγιάς που βρίσκεις σε κάθε κυριακάτικο τραπέζι και φέρνει κοντά όλη την οικογένεια. Μια μυρωδιά χαρακτηριστική που όλοι αναγνωρίζουμε και αγαπάμε γιατί ξέρουμε ότι κάτι καλό θα φάμε. Για αυτή τη συνταγή δεν θα χρησιμοποιήσουμε μπούτια ή φιλέτο αλλά ολόκληρο το κοτόπουλο. Μια εύκολη συνταγή, που έχει όμως τα μυστικά της για να πετύχει. Όλα τα μυστικά για το πόση ώρα ψήνουμε την κότα αλλά και τι μαρινάδα του ταιριάζει, θα τα βρεις στην συνταγή της Αργυρώς. Φτιάξτε αυτό το λαχταριστό φαγητό και συνόδευε το με μουστάρδα, που του ταιριάζει πολύ.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 40 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο λεμονάτο

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο (γύρω στα 1.800 γραμ. με 2 κιλά)
  • 10 πατάτες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. νερό
  • 2 λεμόνια (χυμό)
  • 4 σκελ. σκόρδο με το ντύμα τους
  • 1 μικρό πορτοκάλι ακέρωτο
  • Λίγα φρέσκα βότανα (ρίγανη-θυμάρι-δεντρολίβανο ή ένα της αρεσκείας σας)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το κοτόπουλο

    Για να φτιάξουμε το πιο ζουμερό και νόστιμο λεμονάτο κοτόπουλο, φοράμε γάντια και αρχίζουμε.

    Στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέσα κι έξω.

    Λαδώνουμε ελαφρά το εσωτερικό του κοτόπουλου με το χέρι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στην κοιλιά του.

    Κόβουμε το πορτοκάλι στα 4 και γεμίζουμε την κοιλιά. Βάζουμε τα βότανα και τα σκόρδα.

    Αλείφουμε το κοτόπουλο με λίγο λάδι εξωτερικά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Το ακουμπάμε στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω, όπως ακριβώς βάζουμε τη γαλοπούλα των Χριστουγέννων.

    Ολόγυρα βάζουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το νερό και το ελαιόλαδο.

    Πασπαλίζουμε λίγα βότανα, ρίγανη κ θυμάρι.

    Διαφήμιση

    Για το ψήσιμο

    Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε 45’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C.

    Αφαιρούμε το σκέπασμα, ανακατεύουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 45′, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες, να μείνουν με το λάδι τους και το κοτόπουλο να ροδίσει ολόγυρα.

    Αφήνουμε το κοτόπουλο, αφού ψηθεί, να σταθεί για 15′ σκεπασμένο να ανακτήσει τα υγρά του. Έτσι βγαίνει ζουμερό και τρυφερό.

    Μυστικά επιτυχίας

    Μοιάζει απλό αλλά είναι πολύ σημαντικό! Να θυμάστε ότι ποτέ δεν βάζουμε το κοτόπουλο κατευθείαν από το ψυγείο στο φούρνο γιατί θα βγει σκληρό και ινώδες μετά το ψήσιμο. Αφήνουμε το κοτόπουλο για 30΄ στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά κανονικά ακολουθούμε όλα τα στάδια της κάθε συνταγής.

    Πως θα γίνει το ψητό κοτόπουλο στο φούρνο, ζουμερό και με τραγανή πέτσα;

    Πολύ σημαντικό είναι, πρώτον να στεγνώσουμε πολύ καλά την κοιλιά και την επιφάνεια του κοτόπουλου για να πάρουμε όλη την υγρασία του.

    Κατόπιν, με λίγο ελαιόλαδο αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου, κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και εσωτερικά το κοτόπουλο. Αν θέλουμε στην κοιλιά του βάζουμε 1 λεμόνι, πορτοκάλι ή μανταρίνι κομμένο στα δύο για να πάρει αρώματα.

    Γιατί πρέπει να δένω το κοτόπουλο στο φούρνο;

    Δένουμε το κοτόπουλο για να κρατήσει ωραία το σχήμα του και να κρατήσει όλα τα ζουμιά του στο ψήσιμο.

    Πώς θα αρωματίσω το κοτόπουλο;

    Προσθέτουμε τα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Ρίγανη και θυμάρι είναι ιδανικά.

    Αν θέλουμε περισσότερη νοστιμιά ανακατεύουμε μαλακό βούτυρο με βότανα και κάνουμε μια πάστα βουτύρου. Ανασηκώνουμε την πέτσα και χώνουμε το χέρι μας ανάμεσα σε πέτσα και ψαχνό αλείφοντας την πάστα βουτύρου.

    Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε τις σκελίδες σκόρδο ακαθάριστες με την φλούδα τους, στην κοιλιά του πουλερικού ή μέσα στο ταψί, για να δώσετε υπέροχο άρωμα στο φαγητό σας. Το ψημένο σκόρδο μετατρέπεται σε μια γλυκιά κρέμα, με απαλή επίγευση σκόρδου.

    Πολλές φορές αυτή τη γλυκιά κρέμα σκόρδου, τη χρησιμοποιούμε για να ενισχύσουμε μια σάλτσα ή μια βινεγκρέτ.

    Σε τι θερμοκρασία ψήνω το κοτόπουλο;

    Ψήνουμε το κοτόπουλο στην προτεινόμενη θερμοκρασία της κάθε συνταγής. Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μην ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όση ώρα ψήνεται το κοτόπουλο.

    Πως θα γίνει ζουμερό το κοτόπουλο;

    Αφού ψηθεί το κοτόπουλο στο φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για 15΄ και να τραβήξει τα υγρά του ψησίματος που βγαίνουν στην επιφάνεια με την υψηλή θερμοκρασία ψησίματος.

    Βιάζομαι και θέλω γρήγορα ψητό κοτόπουλο στο φούρνο! Γίνεται;

    Εάν δεν έχεις χρόνο και θέλεις σε 45′ το κοτόπουλο στο φούρνο να είναι έτοιμο ζουμερό και με τραγανή πέτσα, τότε με ψαλίδι κουζίνας σκίσετε κατά μήκος το κοτόπουλο στην κοιλιά. Έτσι, ανοίγει σε σχήμα πεταλούδας και ψήνεται πιο γρήγορα όπως στη συνταγή κοτόπουλο πεταλούδα σε αρωματική μαρινάδα.

    Εάν θέλετε ένα ακόμα πιο γευστικό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, ακουμπήστε 2 -3 φέτες μπέικον στο στήθος του κοτόπουλου την ώρα που ψήνεται!

    Βίντεο

    Με τι θα συνοδεύσετε το κοτόπουλο;

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×