Μια γιορτή από μόνο του, γιορτή χρωμάτων και γεύσεων. Γλυκόξινη, ψαγμένη, εντυπωσιακή και πάρα πολύ οικονομική και εύκολη συνταγή. Το συστήνω με κλειστά...

Μια γιορτή από μόνο του, γιορτή χρωμάτων και γεύσεων. Γλυκόξινη, ψαγμένη, εντυπωσιακή και πάρα πολύ οικονομική και εύκολη συνταγή. Το συστήνω με κλειστά μάτια, ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε

Για το κοτόπουλο

  • 1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής κομμένο σε μερίδες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε δαχτυλίδια (0 5-1 εκ.)
  • 1 φλ. ζωμό κότας ή νερό
  • Μίγμα μπαχαρικών
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κυδώνια
  • 2 μήλα
  • 15 αποξηραμένα φρούτα δαμάσκηνα και βερίκοκα
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού
  • Για το σερβίρισμα
  • Κους κους
  • Πράσινη σαλάτα

Για τα μπαχαρικά

  • 1 κ.γ. κοκκινοπίπερο
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. τζίντζερ
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το γλυκόξινο κοτόπουλο

    Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια με ένα μαχαίρι.

    Το πλένουμε και το σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα και ροδίζουμε το κοτόπουλο γύρω γύρω να κάνει κρούστα από όλες τις πλευρές.

    Βγάζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε πήλινο σκεύος Tajine ή σε κεραμική ή χοντρή μαντεμένια γάστρα που να σκεπάζει καλά.

    Στο ίδιο λάδι που ρόδισε το κοτόπουλο προσθέτουμε τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού και τα αφήνουμε να πάρουν ρόδινο χρώμα, τα βγάζουμε με λαβίδα ή τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε επάνω στο κοτόπουλο.

    Περιχύνουμε με τον ζωμό.

    Σκεπάζουμε το βαρύ σκεύος και ψήνουμε στο φούρνο για 30′ στους 200ºC.

    Για τα φρούτα

    Πλένουμε στεγνώνουμε και κόβουμε τα κυδώνια σε χοντρές φέτες με την φλούδα τους.

    Το ίδιο κάνουμε και με τα μήλα.

    Ζεσταίνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα φρέσκα φρούτα να ροδίσουν.

    Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα ολόκληρα.

    Σβήνουμε με το κρασί.

    Προσθέτουμε τα μπαχαρικά.

    Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί σχεδόν όλο σε δυνατή φωτιά.

    Περιχύνουμε το κοτόπουλο με τα φρούτα και σκεπάζουμε το σκεύος.

    Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30′ επιπλέον.

    Στο τέλος η σάλτσα πρέπει να έχει δέσει καλά.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται