• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
285

Υλικά

  • Μερίδες 50 τμχ
  • 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • 1 1/4 φλ. ελαιόλαδο απαλό ή ηλιέλαιο (μπορείτε και μισό-μισό)
  • 1/2 φλ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. κοφτό κανέλλα
  • 1/3 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1/4 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
  • 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • Για το τελείωμα
  • Λίγο σουσάμι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Βήμα 1

    Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το baking powder.

    Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη και το απαλό ελαιόλαδο.

    Με το σύρμα τα ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε τα υλικά.

    Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκάλι σε ένα μεγάλο ποτήρι, γιατί φουσκώνει και χύνεται.

    Το προσθέτουμε στο μίγμα, καθώς και το ξύσμα πορτοκαλιού.

    Ανακατεύουμε καλά με σύρμα να ενωθούν τα υλικά.

    Ρίχνουμε το μισό αλεύρι κι ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει χυλός και λίγο λίγο προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά με τα χέρια, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη, μαλακή, απαλή και να μην κολλάει στα χέρια.

    Πλάθουμε τα κουλουράκια κρασιού σε ό,τι σχήμα θέλουμε.

    Τα βουτάμε στο σουσάμι.

    Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.

    Καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο πάνω στο καθένα .

    Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170°C για 25-30΄.

    Μυστικά

    Διαλέξτε ένα ελαιόλαδο απαλό ή κάντε μίξη ελαιόλαδο με ηλιέλαιο.

    Δε ζυμώνουμε πολλή ώρα τη ζύμη γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια κρασιού.

    Μόλις χαθεί το αλεύρι αφού ανακατέψετε με απαλές κινήσεις, αφήστε τη ζύμη να σταθεί για 15-30΄αν έχετε χρόνο. Πλάθονται πολύ εύκολα όταν ξεκουραστεί  ζύμη και δεν τρίβονται.

    Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως και φυλάξτε τα σε αεροστεγές σκεύος για να διατηρηθούν τραγανά.

    Κόκκινο κρασί είναι ιδανικό γι’ αυτά. Όμως ό,τι κρασί έχετε, μπορείτε να βάλετε.

    Αν ζυμώσετε πολύ το μείγμα το λάδι θα αρχίσει να χωρίζει.

    Λίγο γλυκάνισο μέσα στη ζύμη θα απογειώσει τη γεύση τους.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται