Εύκολα και τελεια κουλουράκια πορτοκαλιού απο την Αργυρω σαν της γιαγιας.Κουλουράκια με πορτοκάλι ανεπαναληπτα

Εύκολα και τελεια κουλουράκια πορτοκαλιού απο την Αργυρω σαν της γιαγιας.Κουλουράκια με πορτοκάλι ανεπαναληπτα

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
1742
  • 3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. κανελόζουμο
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού (ή ½ πορτοκάλι - ½ λεμόνι)
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1/4 φλ. τσίπουρο
  • 1½ φλ. σουσάμι
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1200 γρ. αλευρι για όλες τις χρήσεις όσο σηκώσει

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Τα εύκολα και αφράτα νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού με λάδι, θα παραμείνουν τραγανά και αφράτα μαζί αν προσέξετε το ζύμωμα. Όσο λιγότερο ζυμώνεις, τόσο πιο αφράτα γίνονται.

    Βήμα 1

    Φτιάχνουμε πρώτα το κανελόζουμο για τα κουλουράκια πορτοκαλιού, βράζοντας 2 ξυλάκια κανέλας σε νερό για 5 λεπτά.

    Κρατάμε μισό φλιτζάνι κανελόζουμο και αφήνουμε να κρυώσει.

    Βάζουμε το σουσάμι σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και το καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει.

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι (1.200 γραμ.) με το μπέικιν πάουντερ.

    Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι με σύρμα ή στο μίξερ, για 5 λεπτά να ασπρίσει το μείγμα.

    Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο ελαιόλαδο.

    Προσθέτουμε, το κανελόζουμο, το τσίπουρο και το αλεύρι. Προσθέτουμε αρχικά το 1 κιλό αλεύρι και το υπόλοιπο λίγο – λίγο , όσο πάρει (περίπου 1.200 γραμ. αλεύρι στο σύνολο).

    Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί σφίγγουν τα κουλουράκια.

    Τα πλάθουμε και τα βουτάμε στο σουσάμι.

    Αραδιάζουμε τα κουλουράκια πορτοκαλιού σε λαμαρίνες και ψήνουμε για 30-35 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

    Μυστικά επιτυχίας

    Διαλύουμε τη σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και επειδή αρχίζει αμέσως η αντίδραση πρέπει να γίνει τελευταία στιγμή.

    Χτυπάμε πολύ καλά την ζάχαρη με το λάδι πριν η ζύμη μπει στο φούρνο.

    Καβουρδίζουμε το σουσάμι για έξτρα γεύση και άρωμα.

    Όσο λιγότερο ζυμώνουμε την ζύμη τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα κουλουράκια πορτοκαλιού.

    Μια  συνταγή από τη Σκάλα Λακωνίας, όπου παράγεται εξαιρετικό ελαιόλαδο.

     

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Κάτι μαγειρεύεται