Εύκολα και τέλεια κουλουράκια πορτοκαλιού από την Αργυρώ σαν της γιαγιάς. Κουλουράκια με πορτοκάλι ανεπανάληπτα.

Εύκολα και τέλεια κουλουράκια πορτοκαλιού από την Αργυρώ σαν της γιαγιάς. Κουλουράκια με πορτοκάλι ανεπανάληπτα.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
1998
  • 3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. κανελόζουμο
  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού (ή ½ πορτοκάλι - ½ λεμόνι)
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1/4 φλ. τσίπουρο
  • 1½ φλ. σουσάμι
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο σηκώσει
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Φτιάχνουμε πρώτα το κανελόζουμο, βράζοντας 2 ξυλάκια κανέλας σε νερό για 5 λεπτά.

    Κρατάμε μισό φλιτζάνι κανελόζουμο και αφήνουμε να κρυώσει.

    Βάζουμε το σουσάμι σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και το καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει.

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι (1.200 γραμ.) με το μπέικιν πάουντερ.

    Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι με σύρμα ή στο μίξερ, για 5 λεπτά να ασπρίσει το μείγμα.

    Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο ελαιόλαδο.

    Προσθέτουμε, το κανελόζουμο, το τσίπουρο και το αλεύρι.

    Ρίχνουμε αρχικά το 1 κιλό αλεύρι και το υπόλοιπο λίγο – λίγο , όσο πάρει (περίπου 1.200 γραμ. αλεύρι στο σύνολο).

    Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί σφίγγουν τα κουλουράκια.

    Τα πλάθουμε και τα βουτάμε στο σουσάμι.

    Αραδιάζουμε τα κουλουράκια πορτοκαλιού σε λαμαρίνες και ψήνουμε για 30-35 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

    Μυστικά

    Διαλύουμε τη σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και επειδή αρχίζει αμέσως η αντίδραση πρέπει να γίνει τελευταία στιγμή.

    Χτυπάμε πολύ καλά την ζάχαρη με το λάδι πριν η ζύμη μπει στο φούρνο.

    Καβουρδίζουμε το σουσάμι για έξτρα γεύση και άρωμα.

    Όσο λιγότερο ζυμώνουμε την ζύμη τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα κουλουράκια πορτοκαλιού.

    Μια συνταγή από τη Σκάλα Λακωνίας, όπου παράγεται εξαιρετικό ελαιόλαδο.

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται