Για τη σούπα κουνουπίδι
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και το χοντρό κοτσάνι.
Κόβουμε σε μικρά μπουκέτα.
Τα βυθίζουμε σε ένα μπολ με νερό και λίγο ξύδι. Αφήνουμε για 5’ να καθαρίσουν. Τα στραγγίζουμε καλά.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί. Περιχύνουμε λίγο ελαιόλαδο το κουνουπίδι και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
Ψήνουμε το κουνουπίδι στο φούρνο στους 220°C στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνουμε για περίπου 25’ μέχρι να καψαλιστεί το κουνουπίδι και να καραμελώσει η επιφάνεια του.
Ωστόσο ψιλοκόβουμε τα λαχανικά: κρεμμύδι, πράσο & το σκόρδο.
Βάζουμε ελάχιστο λάδι σε βαθιά κατσαρόλα.
Σοτάρουμε τα λαχανικά για 4-5’, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα.
Μόλις γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια προσθέτουμε το ψημένο κουνουπίδι και τον ζωμό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20’ να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
Πολτοποιούμε την σούπα κουνουπίδι.
Τότε προσθέτουμε αλάτι πιπέρι μοσχοκάρυδο και κύμινο.
Ελέγχουμε την πυκνότητα κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό ζωμό για πιο αραιή βελουτέ.
Τέλος, προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομμάτια και πολτοποιούμε να λιώσει και να κρεμώσει πλήρως η βελουτέ να γίνει βελούδινη.
Απολαύστε την ζεστή ζεστή και γαρνίρετε με φύτρες και αρωματικό ελαιόλαδο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να σερβίρετε με τυρί κρέμα, γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος.