Ρυζόπιτα Κοζανίτικη ή Μπουρέκι της νύφης

Υλικά

Για τη ρυζόπιτα

  • 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 6 κ.γ. αμύγδαλο
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο (ή μισό μισό ελαιόλαδο - βούτυρο)
  • 1 φλ. ρύζι γλασέ
  • Κρόκος Κοζάνης
  • 1 λεμόνι
  • 3 φλ. νερό
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα

Για το σερβίρισμα

  • Κανελοζάχαρη

Για τη γλυκιά ρυζόπιτα

Ξεπλένουμε πρώτα το ρύζι σε λεπτό σουρωτήρι, μέχρι το νερό να βγει διάφανο.

Ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.

Βράζουμε το νερό με το βούτυρο, σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι και τον κρόκο Κοζάνης.

Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά.

Προσθέτουμε το πρώτο φλιτζάνι ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 λεπτά.

Χτυπάμε στο μπλέντερ το δεύτερο φλιτζάνι ζάχαρη, την κανέλα και το αμύγδαλο.

Σε βουτυρωμένο, ρηχό ταψί για πίτα, απλώνουμε 1 χωριάτικο φύλλο.

Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο όλη την επιφάνειά του.

Πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη αμυγδάλου.

Επαναλαμβάνουμε με στρώση φύλλου, επάλειψη βουτύρου και πασπάλισμα με κανελοζάχαρη αμυγδάλου.

Με τον ίδιο τρόπο στρώνουμε στο ταψί τα 3 πρώτα φύλλα.

Απλώνουμε σε μια στρώση τη γέμιση ρυζιού και ισιώνουμε την επιφάνειά της.

Επαναλαμβάνουμε 2 στρώσεις φύλλα, βούτυρο, κανελοζάχαρη και σκεπάζουμε τη ρυζόπιτα με το τελευταίο φύλλο.

Χαράζουμε την επιφάνεια σε μπακλαβαδωτά κομμάτια.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ραντίζουμε με μπόλικο νερό, πεταχτά, με τα δάχτυλα.

Για το ψησίμο

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, στους 180ºC στις αντιστάσεις ή στους 160°C με αέρα στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσει καλά.

Αφού κρυώσει η ρυζόπιτα, τη σερβίρουμε σε πιατέλα αχνίζοντάς τη με κανελοζάχαρη.

https://www.argiro.gr/recipe/kozanitiki-ruzopita-i-mpoureki-tis-nufis/