Υλικά
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Ταψί
Υλικά
Εκτέλεση
- Διαλύουμε πρώτα το αλάτι στο νερό.
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε τα δύο είδη αλευριού. Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
- Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα, τη μεταφέρουμε σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε για 5–10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη.
- Αν κολλάει στα χέρια, πασπαλίζουμε ελαφρά με λίγο αλεύρι.
- Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα.
- Μόλις φουσκώσει, τη μεταφέρουμε ξανά στον πάγκο και την κόβουμε σε κομμάτια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό κορδόνι πάχους περίπου 0,5 εκ., στο μήκος που επιθυμούμε.
- Αλείφουμε τα κριτσίνια με λίγο λάδι και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας κενά ανάμεσά τους.
- Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με αλάτι, χοντροσπασμένο πιπέρι, ψιλοκομμένα μυρωδικά ή διάφορους σπόρους (όπως κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους κ.ά.).
- Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για ακόμη 30 λεπτά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για 15–20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά και να γίνουν τραγανά.