Κριτσίνια

Κριτσίνια με απλά υλικά. Εύκολη ζύμη, τραγανό αποτέλεσμα και τέλειο συνοδευτικό για κάθε γεύμα.

Εύκολη
1:50

20 τεμάχια

1 ώρα και 30 λεπτά

20 λεπτά

κριτσινια

Υλικά

Εξοπλισμός

Κόσκινο

Κόσκινο

Ταψί

Ταψί

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Διαλύουμε πρώτα το αλάτι στο νερό.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε τα δύο είδη αλευριού. Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε.
  3. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
  4. Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα, τη μεταφέρουμε σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε για 5–10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία, απαλή και εύπλαστη.
  5. Αν κολλάει στα χέρια, πασπαλίζουμε ελαφρά με λίγο αλεύρι.
  6. Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα.
  7. Μόλις φουσκώσει, τη μεταφέρουμε ξανά στον πάγκο και την κόβουμε σε κομμάτια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό κορδόνι πάχους περίπου 0,5 εκ., στο μήκος που επιθυμούμε.
  8. Αλείφουμε τα κριτσίνια με λίγο λάδι και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας κενά ανάμεσά τους.
  9. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με αλάτι, χοντροσπασμένο πιπέρι, ψιλοκομμένα μυρωδικά ή διάφορους σπόρους (όπως κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους κ.ά.).
  10. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για ακόμη 30 λεπτά.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για 15–20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά και να γίνουν τραγανά.
Απόρρητο