Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Ξεκινάμε αφαιρώντας πρώτα το κοτσάνι του λάχανου, αφού πρώτα το χαράξουμε μαχαίρι.
- Στη συνέχεια, το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει.
- Το βράζουμε για 10 -15′, να μαλακώσει ελαφρά.
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.
- Βγάζουμε ένα-ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.
- Βάζουμε μέσα μία κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε.
- Στρώνουμε στη βάση μιας φαρδιάς κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού.
- Τοποθετούμε πάνω τους ντολμάδες τη σειρά, τον ένα κοντά στον άλλον, και σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
- Τους περιχύνουμε με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει, προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Αν έχουμε κοτσάνια άνηθο και μαϊντανό, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε το φαγητό. Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45′.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
- Ψήνουμε για 1-2′ ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα και αφήνουμε να πήξει σαν κρέμα ανακατεύοντας.
- Αφού πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά όπως είναι καυτή η κρέμα, ρίχνουμε τον κρόκο (προαιρετικά) και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με σύρμα.
- Τέλος, προσθέτουμε το λεμόνι και τον άνηθο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Βγάζουμε τους ντολμάδες με τρυπητή κουτάλα σε σειρά σε πυρίμαχο, περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και ψήνουμε για 6-7′ σε δυνατό γκριλ, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
- Μπορούμε επίσης, να σερβίρουμε σε πιατέλα και απλά να περιχύσουμε με τη λεμονάτη κρέμα μπεσαμέλ, χωρίς να ψήσουμε. Είναι το ίδιο νόστιμοι όπως και να τους κάνετε.