Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε αφαιρώντας πρώτα το κοτσάνι του λάχανου, αφού πρώτα το χαράξουμε με μαχαίρι.
- Στη συνέχεια, το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 10-15’, μέχρι να μαλακώσει ελαφρά.
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.
- Βγάζουμε ένα-ένα τα λαχανόφυλλα και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.
- Βάζουμε μέσα μία κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε.
- Στρώνουμε στη βάση μιας φαρδιάς κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού.
- Τοποθετούμε από πάνω τους ντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον, και σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
- Τους περιχύνουμε με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει, προσθέτουμε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
- Αν έχουμε κοτσάνια από άνηθο και μαϊντανό, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε το φαγητό.
- Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά.
ΚΡΕΜΑ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
- Ψήνουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα και αφήνουμε να πήξει σαν κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αφού πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά. Όπως είναι καυτή η κρέμα, ρίχνουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, με σύρμα.
- Τέλος, προσθέτουμε το λεμόνι και τον άνηθο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Βγάζουμε τους ντολμάδες με τρυπητή κουτάλα, τους τοποθετούμε σε σειρά σε πυρίμαχο σκεύος, περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και ψήνουμε για 6-7 λεπτά σε δυνατό γκριλ, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
- Μπορούμε επίσης να σερβίρουμε σε πιατέλα και απλώς να περιχύσουμε με τη λεμονάτη κρέμα μπεσαμέλ, χωρίς να ψήσουμε. Είναι το ίδιο νόστιμοι, όπως και να τους κάνετε.









