Λαχανοντολμάδες χωρίς αυγολέμονο

Λαχανοντολμάδες με κιμά και λεμονάτη μπεσαμέλ. Παραδοσιακή συνταγή με απλά βήματα και πεντανόστιμο αποτέλεσμα.

Εύκολη
1:25

4 μερίδες

30 λεπτά

55 λεπτά

λαχανοντολμαδεσ χωρισ αυγολεμονο - λαχανοντολμαδεσ με μπεσαμελ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε αφαιρώντας πρώτα το κοτσάνι του λάχανου, αφού πρώτα το χαράξουμε με μαχαίρι.
  2. Στη συνέχεια, το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 10-15’, μέχρι να μαλακώσει ελαφρά.
  3. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.
  4. Βγάζουμε ένα-ένα τα λαχανόφυλλα και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.
  5. Βάζουμε μέσα μία κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε.
  6. Στρώνουμε στη βάση μιας φαρδιάς κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού.
  7. Τοποθετούμε από πάνω τους ντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον, και σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
  8. Τους περιχύνουμε με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει, προσθέτουμε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
  9. Αν έχουμε κοτσάνια από άνηθο και μαϊντανό, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε το φαγητό.
  10. Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά.

ΚΡΕΜΑ

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
  2. Ψήνουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά τον ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα και αφήνουμε να πήξει σαν κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Αφού πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά. Όπως είναι καυτή η κρέμα, ρίχνουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, με σύρμα.
  5. Τέλος, προσθέτουμε το λεμόνι και τον άνηθο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  6. Βγάζουμε τους ντολμάδες με τρυπητή κουτάλα, τους τοποθετούμε σε σειρά σε πυρίμαχο σκεύος, περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και ψήνουμε για 6-7 λεπτά σε δυνατό γκριλ, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
  7. Μπορούμε επίσης να σερβίρουμε σε πιατέλα και απλώς να περιχύσουμε με τη λεμονάτη κρέμα μπεσαμέλ, χωρίς να ψήσουμε. Είναι το ίδιο νόστιμοι, όπως και να τους κάνετε.
Απόρρητο