Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Οι jacket πατάτες γεμιστές στο φούρνο, θέλουν μέτριες προς μεγάλες πατάτες.
- Τις πλένουμε πολύ καλά, τρίβοντας τη φλούδα τους να καθαρίσουν.
- Τις σκουπίζουμε πολύ καλά. Τις τρυπάμε με πιρούνι, πολύ καλά στην επιφάνεια ολόγυρα. Αλείφουμε με πινέλο με λίγο ελαιόλαδο.
- Τις βουτάμε σε χοντρό αλάτι να κολλήσει στη φλούδα.
- Τις βάζουμε στη σχάρα, σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C και ψήνουμε από 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι 1 και 30 λεπτά, ανάλογα το μέγεθός τους, μέχρι η φλούδα να είναι σχεδόν τραγανή και η σάρκα μαλακή.
- Κόβουμε στις 2 άκρες λεπτή φέτα ώστε να στέκονται στο πιάτο.
- Κόβουμε κατά μήκος κάθε πατάτα στη μέση, αδειάζουμε τη σάρκα με ένα κουτάλι σε ένα μπολ και την πολτοποιούμε με πιρούνι η σύρμα.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο για τις πατάτες φούρνου γεμιστές, το μισό τριμμένο τυρί και το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσουν μέσα στην καυτή πατάτα.
- Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, το τυρί κρέμα και λίγη κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η γέμιση και να γίνει λεία σαν πουρές.
- Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ με χοντρή μύτη αστέρι.
- Μέσα στη θήκη πατάτας (ψημένη φλούδα πατάτας) βάζουμε από λίγο γιαούρτι ή τυρί κρέμα, το ψιλοκομμένο ζαμπόν και με το κορνέ ισομοιράζουμε τη γέμιση ξεχειλίζοντας τις θήκες πατάτας.
- Βάζουμε τις γεμιστές πατάτες σε ταψάκι και ραντίζουμε με λίγο βούτυρο λιωμένο στην επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 10΄ στους 200 °C.
- Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και βάζουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Πασπαλίζουμε με λίγο σχοινόπρασο και σερβίρουμε τις πιο ωραίες πατάτες jacket γεμιστές όσο ακόμα είναι ζεστές και λαχταριστές.
ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
- Για τις πατάτες γεμιστές στο φούρνο, πρέπει οι πατάτες να τρυπηθούν στην αρχή ώστε να ψηθούν σωστά μέχρι μέσα και να μαλακώσουν καλά στην καρδιά τους.
- Η γέμιση πρέπει να γίνει όσο οι πατάτες είναι ακόμα ζεστές.
- Μπορείτε να παραλείψετε τον κρόκο αυγού αν δεν τον θέλετε.
- Επιλέξτε τα τυριά που προτιμάτε και τα αλλαντικά που ήδη έχετε.
- Αναλογεί 1 πατάτα στο κάθε άτομο αλλά ποτέ μόνο μια δεν αρκετή, πιστέψτε με.