Φανταστική λαμπροκουλούρα τσουρέκι με πραλίνα. Στολίστε την με κόκκινα αυγά και σερβίρετέ την παραδοσιακά στο τραπέζι της...

Φανταστική λαμπροκουλούρα τσουρέκι με πραλίνα. Στολίστε την με κόκκινα αυγά και σερβίρετέ την παραδοσιακά στο τραπέζι της Ανάστασης!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
  • αναμονή 2 ώρες & 25 λεπτά
Βαθμολογήστε

Υλικά

  • Μερίδες 1 τμχ

Για τα λαμπροκουλούρα

  • 2½ φακελάκια ξερή μαγιά
  • 800 γρ. αλεύρι
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο (λιωμένο και χλιαρό)
  • 1 φλ. γάλα χλιαρό
  • 3 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)
  • 1 κ.σ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • Ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
  • Διάλυμα αυγού (ολόκληρο αυγό ή μόνο ασπράδι για πιο ελαφρύ χρώμα)
  • Λίγο φιλέ αμυγδάλου

Για το σερβίρισμα

  • Κόκκινα αυγά
  • 450 γρ. πραλίνα σοκολάτα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ξεκουράζουμε για λίγο τη ζύμη.

     

    Για τη ζύμη

    Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε.

    Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε την ξερή μαγιά και το χλιαρό γάλα.

    Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε επιφανειακά τη μαγιά με το γάλα, παίρνοντας λίγο αλεύρι με το ανακάτεμα να γίνουν τα υλικά για την λαμπροκουλούρα στη λακκούβα σαν παχύς χυλός.

    Αφήνουμε για 10΄ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

    Αφού αφρίσει η επιφάνεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και με το γάντζο ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για 8-10΄.

    Αφήνουμε τη ζύμη στον κάδο, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα και 30 λεπτά.

    Διαφήμιση

    Για τη λαμπροκουλούρα

    Βάζουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο και αδειάζουμε πάνω του τη ζύμη.

    Με το χοντρό πλάστη ανοίγουμε στρογγυλό χοντρό φύλλο με διάμετρο 50 εκ.

    Βάζουμε την πραλίνα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και κόβουμε χοντρή τρύπα στο κορνέ.

    Αφήνουμε στη ζύμη κενό 5 εκ. περιμετρικά και κάνουμε κύκλο με την πραλίνα.

    Πιάνουμε τις εξωτερικές άκρες του φύλλου και τις γυρίζουμε προς τα μέσα, μέχρι να κάνουμε στεφάνι και να κλείσουμε τη νουτέλα.

    Πιάνουμε τη λαδόκολλα και τη βάζουμε στο ταψί με 35 εκ. διάμετρο.

    Χαράζουμε 6 ακτίνες στο κέντρο της ζύμης, στη μέση και γυρίζουμε τις ακτίνες του φύλλου πάνω στο στεφάνι. Έτσι τώρα έχουμε μία στρογγυλή γεμιστή λαμπροκουλούρα τσουρέκι.

    Κάνουμε μία μπάλα από αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το βάζουμε στην τρύπα της γεμιστής κουλούρας ή βάζουμε τσέρκι βουτυρωμένο 5-7 εκ. στο κέντρο για να μη χάσει το σχήμα της η λαμπροκουλούρα με το φούσκωμα.

    Σκεπάζουμε το ταψί με την λαμπροκουλούρα και αφήνουμε να φουσκώσει για 45΄.

    Αλείφουμε με το διάλυμα αυγού, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και αφήνουμε για 10΄ να τεντώσει και πάλι το τσουρέκι.

    Διαφήμιση

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε τη λαμπροκουλούρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 °C για 45΄.

    Αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα τη μετακινούμε, γιατί η γέμιση είναι υγρή και το τσουρέκι μαλακό και υπάρχει φόβος να τρέξει η γέμιση.

    Σερβίρουμε τη λαμπροκουλούρα στο τραπέζι της Ανάστασης και γεμίζουμε την τρύπα της κουλούρας με κόκκινα αυγά. Εδώ σας έχω τα καλύτερα μυστικά για όλα τα τσουρέκια!

    Δείτε πως να βάψετε σωστά τα κόκκινα Πασχαλινά αυγά εδώ.

    Πώς θα φτιάξεις το κοκορέτσι σου;

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×