Παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνεται κατά παράδοση τη Μεγάλη Πέμπτη. Κόβεται τη βραδιά της Ανάστασης. Μια καταπληκτική συνταγή για Λαµπρόψωµο που θα τους...

Παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνεται κατά παράδοση τη Μεγάλη Πέμπτη. Κόβεται τη βραδιά της Ανάστασης. Μια καταπληκτική συνταγή για Λαµπρόψωµο που θα τους ξετρελάνει όλους.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
401

Για το Λαµπρόψωµο

  • 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα (κοπανισμένη)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1½ κ.γ. μαχλέπι (κοπανισμένο)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 αυγά μεγάλα (σε θερμ. δωμ)
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (σε θερμ. δωμ.)
  • 50 γρ. βούτυρο (λιωμένο και χλιαρό)
  • 300 γρ. γάλα (χλιαρό)
  • 1 κ.σ. γλυκάνισο (προαιρετικά)
  • 1 ασπράδι για το άλειμμα του ψωμιού
  • Κόκκινα αυγά για το στόλισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο

    Η Λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο είναι το πασχαλινό ψωμί που παραδοσιακά ακόμα και σήμερα ζυμώνεται και πλάθεται για να μπει στο πασχαλινό τραπέζι.

    Παραδοσιακά η λαμπροκουλούρα κόβεται την βραδιά της Ανάστασης και σερβίρεται με την μαγειρίτσα.

    Στρογγυλό, γιορτινό ψωμί η κουλούρα της Λαμπρής, στολισμένο με κομμάτια ζύμης και κόκκινα αυγά. Γίνεται με προζύμι 3 ημερών ή και μαγιά.

    Παραδοσιακά η διαδικασία της Λαμπροκουλούρας ξεκινάει από την μεγάλη Τρίτη. Αναπιάνεται το προζύμι μέχρι την μεγάλη Πέμπτη για να δυναμώσει.

    Ζυμώνεται την μεγάλη Πέμπτη στολίζεται και περιμένει το βράδι της Ανάστασης για να μπει στο τραπέζι.

    Δεν είναι ψωμί δεν είναι τσουρέκι, είναι κάτι ενδιάμεσο. Μια νόστιμη αρωματική ζύμη που σερβίρεται με το πασχαλινό φαγητό πλάι στην παραδοσιακή μαγειρίτσα.

    Η λαμπροκουλούρα πλάθεται πάντα σε σχήμα στρογγυλό και στολίζεται με κομμάτια ζύμης και κόκκινα αυγά.

    Όλα τα υλικά για το λαμπρόψωμο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Για το παραδοσιακό λαμπρόψωμο

    Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά σκόνη, το μαχλέπι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα κοπανισμένη και τα ανακατεύουμε.

    Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα για το λαμπρόψωμο να γίνει χλιαρό (κάτω από 40°C).

    Αποσύρουμε το γάλα από τη φωτιά και το ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι.

    Με το σύρμα ανάδευσης τα ανακατεύουμε να διαλυθεί το γιαούρτι.

    Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με το σύρμα.

    Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τα υγρά υλικά.

    Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά να βραχεί το αλεύρι.

    Δυναμώνουμε το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα και χτυπάμε τα υλικά για το Λαμπρόψωμο για 4 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ζύμη και να καθαρίσουν τα τοιχώματα του κάδου.

    Λίγο-λίγο με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε με ροή κλωστής το λιωμένο χλιαρό βούτυρο.

    Δυναμώνουμε το μίξερ και δουλεύουμε την ζύμη για 2 με 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.

    Η ζύμη τώρα είναι εύπλαστη, ελαστική και δεν πρέπει κολλάει στα χέρια.

    Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.

    Με βουτυρωμένα χέρια βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω.

    Την βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μεμβράνη ή βρεγμένη πετσέτα.

    Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο μακριά από ρεύματα αέρα να ξεκουραστεί για 1 ώρα και να φουσκώσει. Ο χρόνος αναμονής για το φούσκωμα της ζύμης εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.

    Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί αντικολλητικό βουτυρωμένο 30 εκατ. ή θα βάλουμε στο ταψί λαδόκολλα.

    Κρατάμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης για να φτιάξουμε φυτίλια-κορδόνια ζύμης για τη διακόσμηση του Λαμπρόψωμου.

    Δίνουμε σχήμα στρογγυλό στο Πασχαλινό ψωμί και κάνουμε τέσσερις βαθιές τρύπες σε σχήμα σταυρού πάνω στο Λαμπρόψωμο.

    Βυθίζουμε μέσα τα κόκκινα αυγά μέχρι τη μέση τους, γιατί με το φούσκωμα της ζύμης ανεβαίνουν πάνω.

    Κάνουμε σχέδια με το κομμάτι ζύμης που κρατήσαμε και τα βάζουμε πάνω στο Λαμπρόψωμο.

    Σκεπάζουμε το Λαμπρόψωμο και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα.

    Χτυπάμε 1 ασπράδι και αλείφουμε το Λαμπρόψωμο ολόγυρα.

    Για διχρωμία στο πασχαλινό ψωμί, αλείψτε τα στολίδια ζύμης με κρόκο και το υπόλοιπο ψωμί με ασπράδι.

    Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά το πασχαλινό ψωμί και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο.

    Διαφήμιση

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε το λαμπρόψωμο στους 180°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά να ροδίσει.

    Το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

    Αν θέλετε, βάλτε στη ζύμη σπόρους γλυκάνισο ή βράστε τον γλυκάνισο για 2 με 3 λεπτά σε 1/2 φλ. νερό.

    Αφαιρέστε 1/2 φλ. γάλα από το συνολικό και προσθέστε αντίστοιχη ποσότητα αρωματισμένο νερό με γλυκάνισο.

    Λαμπρόψωμο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
    Διαφήμιση

    Μυστικά

    Το Λαμπρόψωμο ή πασχαλινό ψωμί έχει βαθιά παράδοση στα Πασχαλινά έθιμα.

    Στα νησιά του Αιγαίου, όλα τα σπίτια φτιάχνουν το πασχαλινό ψωμί για να κοπεί τη βραδιά της Ανάστασης.

    Μοιάζει με τσουρέκι όμως δεν είναι γλυκό! Είναι γιορτινό ψωμί που σερβίρεται με την μαγειρίτσα το Μεγάλο Σάββατο τη βραδιά της Ανάστασης.

    Λέγεται Λαμπρόψωμο γιατί το Πάσχα στα νησιά του Αιγαίου το λέμε «Λαμπρή».

    Συνήθιζαν να το φτιάχνουν με άγριο προζύμι 3 ημερών και είχε μεγάλη διαδικασία και πολλά φουσκώματα.

    Σας έχω απλοποιήσει όσο πιο πολύ γίνεται την παραδοσιακή συνταγή ώστε εύκολα να το φτιάξετε όλοι, χωρίς κόπο και χωρίς μεγάλη αναμονή και χωρίς το τάισμα που χρειάζεται το άγριο προζύμι για 3 ημέρες!

    Είναι έθιμο, κάθε χρόνο, στην ανάσταση όλοι οι νησιώτες να κρατούν 1 κομμάτι από την λαμπάδα της Ανάστασης.

    Με αυτό το κερί από τη λαμπάδα της Ανάστασης οι νοικοκυρές κάνουν τέσσερις βαθιές τρύπες σε σχήμα σταυρού πάνω στο Λαμπρόψωμο.

    Επειδή σίγουρα δεν έχετε λαμπάδα, να κάνετε τις 4 τρύπες με την ανάποδη μιας κουτάλας.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται