Για να φτιάξεις τα τέλεια κέικ υγρής σοκολάτας πρέπει να προσέξεις το ψήσιμο. Η συνταγή λάβα κέικ είναι εύκολη θέλει μόνο προσοχή στο ψήσιμο για...

Για να φτιάξεις τα τέλεια κέικ υγρής σοκολάτας πρέπει να προσέξεις το ψήσιμο. Η συνταγή λάβα κέικ είναι εύκολη θέλει μόνο προσοχή στο ψήσιμο για διατηρηθεί υγρή η σοκολάτα και να τρέχει.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 8 λεπτά
4

Για τα lava cakes

  • 110 γρ. βούτυρο
  • 180 γρ. σοκολάτα
  • 2 αυγά
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • Για τις φόρμες
  • Λίγο μαλακό βούτυρο
  • Λίγο κακάο
  • Ρευστή χτυπημένη κρέμα για το σερβίρισμα

Για την καραμέλα γάλακτος

  • 100 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%,
  • 2 πρέζες ανθό αλατιού
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Προετοιμασία

    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC στον αέρα.

    Βουτυρώνουμε με το μαλακό βούτυρο 6 πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ.

    Πασπαλίζουμε με κακάο και φροντίζουμε να ντυθούν οι φόρμες με κακάο στη βάση και στα πλαϊνά.

    Τινάζουμε να φύγει το περιττό κακάο

    Βάζουμε τα πυρίμαχα σε ταψάκι. Αφήνουμε στην άκρη για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε τα κέικ υγρής σοκολάτας.

    Θα χρησιμοποιήσουμε σοκολάτα από 50-60 % περιεκτικότητα σε κακάο για να έχουμε πιο ρευστό αποτέλεσμα.

    Ψιλοκόβουμε την σοκολάτα.

    Για τα lava cakes

    Κόβουμε σε κομμάτια το βούτυρο και το βάζουμε σε πυρίμαχο μπολ. Προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα.

    Βάζουμε το πυρίμαχο με το βούτυρο και την σοκολάτα σε μπεν μαρί.

    Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε τα υλικά ανακατεύοντας πότε-πότε με μαλακή σπάτουλα, μέχρι να λιώσουν τελείως και η σοκολάτα και το βούτυρο.

    Μόλις λιώσουν τα υλικά, αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Αφήνουμε να σταθεί 3-4′,  να πέσει η θερμοκρασία της σοκολάτας,  για να μην ψηθούν τα αυγά που θα προσθέσουμε.

    Βάζουμε τους κρόκους με τα αυγά σε ένα μέτριο μπολ. Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη.

    Με μίξερ χειρός,  χτυπάμε τα υλικά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν ανοιχτόχρωμη κρέμα. Περίπου για 2’.

    Προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά την λιωμένη σοκολάτα και με το σύρμα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

    Τελευταία στιγμή, κοσκινίζουμε το αλεύρι στο σοκολατένιο μείγμα. Αναδιπλώνουμε με απαλές κινήσεις, με μια μαλακή σπάτουλα μέχρι να μην βλέπουμε αλεύρι.

    Σταματάμε το ανακάτεμα των υλικών. Όσο λιγότερο ανακατέψουμε το αλεύρι, τόσο πιο αφράτο θα είναι το αποτέλεσμα.

    Ισομοιράζουμε τα lava cakes στα έτοιμα πυρίμαχα μπολ.

    Γεμίζουμε μέχρι τα 3/4 της κάθε φόρμας. Αν τα φορμάκια σας είναι μικρά θα βγουν 6 μερίδες.

    Τοποθετούμε το ταψάκι στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 8-9´ μέχρι τα πλαϊνά στο λάβα κέικ να σταθεροποιηθούν αλλά το κέντρο τους όταν αγγίζουμε με το δάχτυλο να είναι μαλακό και να τρέμει.

    Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να σταθούν για 1’ στις φόρμες.

    Για το σερβίρισμα σκεπάζουμε με ένα πιάτο το πυρίμαχο σκεύος.

    Αναποδογυρίζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για μισό λεπτό

    Χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα να ξεφορμαριστεί το υγρό κέικ σοκολάτας

    Σερβίρουμε το lava cake όσο είναι ακόμα ζεστό και η καρδιά του τρέχει ζέστη υγρή σοκολάτα.

    Συνοδέψετε τα με ελαφρά χτυπημένη κρέμα και καραμέλα γάλακτος.

    Μυστικό

    Χρησιμοποιήστε ότι ατομικό φορμάκι έχετε, μιας χρήσεως, φορμάκια σιλικόνης, φόρμες για muffin ή πυρίμαχα ραμεκέν φορμάκια.

    Χρειάζεται πολύ καλό βουτύρωμα στα φορμάκια με μαλακό βούτυρο κι όχι λιωμένο. Με το μαλακό βούτυρο κάνουμε ένα παχύ στρώμα στα φορμάκια εσωτερικά ώστε να ξεφορμαριστούν με ευκολία χωρίς να ανοίξουν.

    Ανάλογα με τις φόρμες που θα χρησιμοποιήσετε, μπορεί να έχετε απόκλιση στον χρόνο ψησίματος 1′ με 2′ .

    Πασπαλίζουμε με κακάο τα βουτυρωμένα φορμάκια και όχι με αλεύρι για να έχουμε πιο σοκολατένιο αποτέλεσμα στο ξεφορμάρισμα και να μην φαίνεται καθόλου αλεύρι.

    Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας σοκολάτα, πλούσια σε περιεκτικότητα κακάο από 50%_60% για περισσότερα αρώματα, πιο ρευστό αποτέλεσμα και έξτρα σοκολατένια γεύση.

    Λιώνουμε σοκολάτα και βούτυρο πλήρως σε μπεν μαρί. Εναλλακτικά λιώσετε το βούτυρο με την σοκολάτα σε φούρνο μικροκυμάτων, αν διαθέτετε, επαναλαμβάνοντας κάθε 30 δευτερόλεπτα (γύρω στο 1-1/2 λεπτό ), ανακατεύοντας ενδιάμεσα τα υλικά να λιώσουν σωστά.

    Αρωματίστε αν θέλετε την λιωμένη σοκολάτα με λίγη υγρή βανίλια ή λίγο στιγμιαίο καφέ.

    Ο στιγμιαίος καφές αναδεικνύει τα πλούσια αρώματα της σοκολάτας.

    Ξύσμα από  πορτοκάλι στα lava cake μεταμορφώνει την συνταγή.

    Ο χρόνος ψησίματος ποικίλει από φούρνο σε φούρνο. Γι’ αυτό μετά από 7 λεπτά ψησίματος, να έχετε ένα μάτι στον φούρνο και να τσεκάρετε το ψήσιμο τους. Αν παραψηθούν θα στεγνώσουν και στο κέντρο η ρευστή σοκολάτα θα σταθεροποιηθεί.

    Τα lava cake μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη κουζίνας για 3-4 ημέρες.

    Τα βάζετε παγωμένα στο φούρνο, απλά πρέπει να τα ψήσετε 2-3 λεπτά επιπλέον. Πάντα να τα τσεκάρετε στο ψήσιμο ώστε να μην παραψηθούν.

    Μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη σκεπασμένα για 2 μήνες. Αφήστε τα για 30’ σε θερμοκρασία δωματίου και ψήστε τα.

    Αν δεν έχετε μίξερ κάντε την ανάμειξη με σύρμα χειρός.

    Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή δείτε και το σουφλέ πορτοκάλι.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται