Τα λόπια, αυτά τα ντόπια, βραστερά και πεντανόστιμα φασόλια, είναι αυτά που πραγματικά απογειώνουν τη γεύση της φασολάδας. Φανταστική παραδοσιακή...

Τα λόπια, αυτά τα ντόπια, βραστερά και πεντανόστιμα φασόλια, είναι αυτά που πραγματικά απογειώνουν τη γεύση της φασολάδας. Φανταστική παραδοσιακή συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε!

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 10 λεπτά
73

Για τα φασόλια με κρέας

  • 1 kg φασόλια μέτρια (λόπια Καταββιάς Ρόδου)
  • 1/2 kg κατσικίσιο κρέας (κομμένο σε μερίδες)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 3 μέτρια καρότα (ψιλοκομμένα)
  • 1 kg ντομάτα τριμμένη
  • Πιπέρι κόκκινο
  • Αλάτι κατά βούληση
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Η λοπάδα δεν είναι άλλο από μια φανταστική φασολάδα που οφείλει την γεύση της στη μοναδική ποικιλία των Ροδίτικων φασολιών από την περιοχή της Καταβιάς στην Νότια Ρόδο. Τα λόπια είναι μία τοπική ποικιλία φασολιών, προϊόν ΠΟΠ, πολύ νόστιμα και πολύ βραστερά. Τρώγονται σκέτα ή με κρέας.

    Για τα φασόλια με κρέας

    Βράζουμε πρώτα σε μία βαθιά κατσαρόλα το κατσίκι με μπόλικο νερό να μαλακώσει.

    Όταν γίνει το κρέας, το βγάζουμε σε μία πιατέλα και κρατάμε το ζωμό.

    Βράζουμε τα φασόλια με μπόλικο νερό για περίπου 30′ να μαλακώσουν.

    Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό.

    Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το βρασμένο κατσίκι.

    Προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια, τη ντομάτα, το καρότο, το σέλινο, τον πελτέ και το ζωμό του κρέατος.

    Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε τα λόπια με το κατσίκι να βράσουν για 40′ περίπου, σε σιγανή φωτιά μέχρι να χυλώσει η Ροδίτικη φασολάδα.

    Εναλλακτικά όλο το φαγητό μπαίνει σε βαθύ ταψί και ψήνεται στον ξυλόφουρνο.

    Εναλλακτικά όλο το φαγητό μπαίνει σε βαθύ ταψί και ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Η λοπάδα δεν είναι άλλο από μια φανταστική φασολάδα που οφείλει την γεύση της στη μοναδική ποικιλία των Ροδίτικων φασολιών από την περιοχή της Καταβιάς στην Νότια Ρόδο. Τα λόπια είναι μία τοπική ποικιλία φασολιών, προϊόν ΠΟΠ, πολύ νόστιμα και πολύ βραστερά. Τρώγονται σκέτα ή με κρέας.

    Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η κ. Θαρενή από την Καταββιά της Ρόδου και την ευχαριστούμε πολύ.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται