Λουκουμάδες της γιαγιάς

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί ή αλεύρι για τσουρέκι
  • 520 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 κύβο νωπή μαγιά (25 γραμ.)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι ψηλό
  • Λάδι για τηγάνισμα (μισό ελαιόλαδο μισό ηλιέλαιο)
  • Για το σερβίρισμα
  • Μέλι
  • Κανέλα
  • Σοκολάτα

Εκτελεση

Η μαγια

Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε 1/2 φλ από το συνολικό νερό .

Με ένα κουτάλι λιώνουμε την μαγιά μέσα στο νερό να διαλυθεί τελείως.

Η ζυμη

Βάζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ.

Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά και το μέλι.

Προσθέτουμε το μισό νερό και με τα δάχτυλα αρχίζουμε το ζύμωμα με απαλές κινήσεις.

Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό και το προσθέτουμε.

Ζυμώνουμε καλα με το χέρι.

Όταν δεν βλέπουμε κόμπους από αλεύρι  τότε με δυνατές κινήσεις την ανασηκώνουμε  που μοιάζει με αραιή τσίχλα και την χτυπάμε με δύναμη μέσα στο μπολ.

Επαναλαμβάνουμε 4-5 φορές το χτύπημα της ζύμης.

Σε αυτό το στάδιο  έχει ήδη αρχίσει να φουσκώνει και βλέπουμε φουσκάλες διόγκωσης.

Σκεπάζουμε καλά το μπολ και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ανεβεί να φουσκώσει δηλαδή, να πάρει 3 φορές τον όγκο της.

Τηγάνισμα

Ζεσταίνουμε λάδι για τηγάνισμα σε βαθιά κατσαρόλα.

Όταν κάψει το λάδι βουτάμε ένα κουτάλι σε νερό και κόβουμε λουκουμάδες στο καυτό τηγάνι.

Για να κόψουμε λουκουμάδες πιάνουμε με την χούφτα ζύμη και πιέζουμε δείκτη και αντίχειρα.

Τον λουκουμά που σχηματίζεται από την πίεση του χεριού τον κόβουμε με το βρεγμένο κουτάλι.

Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα ολόγυρα.

Κατά την διάρκεια του τηγανίσματος τους βυθίζουμε στο λάδι γιατί εξέχουν από την επιφάνεια πιέζοντας τους με τρυπητή κουτάλα.

Μόλις ροδίσουν τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε δίσκο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.

Ευχαριστώ την Φρόσω Πλώτα εγγονή της γιαγιάς Φρόσως για την παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή που μοιράστηκε μαζί μας.

Σερβίρισμα

Τους σερβίρουμε ζεστούς  με μέλι ή με σοκολάτα.

Όσοι  μείνουν και παγώσουν μπορείτε να τους κάνετε σνακ με ψιλοκομμένη ντομάτα και φέτα.

Μικρα μυστικα

Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά μην παραλείψετε να την ενεργοποιήσετε.

Αν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά απλά την ανακατεύετε με το αλεύρι και ακολουθείτε την εκτέλεση..

Η κίνηση που κάνουμε με το χτύπημα βάζει αέρα στη ζύμη και ενεργοποιείται πιο γρήγορα το πλέγμα της γλουτένης.

Όσο πιο πολλές φορές κάνουμε το χτύπημα της ζύμης στο μπολ τόσο πιο αφράτοι και τραγανοί θα γίνουν.

https://www.argiro.gr/recipe/loukoumades-tis-giagias/