Εκτέλεση
Ξεκινάμε τα ρεβύθια με ζυμαρικά και τόνο, ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήνουμε να γίνει διάφανο για 5 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε μαραθόσπορο και ξύσμα, τα προσθέτουμε και αφήνουμε 1 λεπτό να βγάλουν τα αρώματα τους .
Προσθέτουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τον τόνο που τον διαλύουμε με πιρούνι, το λάδι του και τα ρεβύθια. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από την φωτιά.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά, τα βγάζουμε με τσιμπίδα και όπως στάζουν τα ρίχνουμε στη σάλτσα και βράζουμε για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά.
Αν θέλουμε πιο ζουμερή τη σάλτσα προσθέτουμε λίγο νερό από τα ζυμαρικά. Τα σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά μπολ και πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.