Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Εκτέλεση
- Κόβουμε πρώτα την κολοκύθα κατά μήκος, όπως θα κόβαμε ένα πεπόνι. Αφαιρούμε προσεκτικά τους σπόρους και τις ίνες από το εσωτερικό της.
 - Αλείφουμε τη σάρκα της κολοκύθας με ελαιόλαδο και την αλατίζουμε ελαφρά.
 - Τοποθετούμε τα δύο μισά της κολοκύθας με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
 - Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά.
 - Η σάρκα θα αποκτήσει ένα βαθύ, ζωηρό κίτρινο χρώμα και θα είναι αρκετά μαλακή ώστε να “τραβιέται” σε ίνες — σχηματίζοντας τα χαρακτηριστικά σπαγγέτι κολοκύθας.
 - Αφήνουμε την κολοκύθα να κρυώσει για 5–10 λεπτά, μέχρι να μπορούμε να την πιάσουμε χωρίς να καούμε.
 - Αναποδογυρίζουμε τα δύο μισά, ώστε να έχουμε οπτική επαφή με τη σάρκα. Με δύο πιρούνια “ξύνουμε” απαλά το εσωτερικό, τραβώντας τη σάρκα σε ίνες.
 - Μοιράζουμε τα “σπαγγέτι” κολοκύθας σε 4 μπολ ή τα συγκεντρώνουμε σε μια μεγάλη γαβάθα.
 - Περιχύνουμε με πέστο αβοκάντο και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα για έξτρα γεύση.
 
ΠΕΣΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
- Βάζουμε στο μπλέντερ τα στεγνά φύλλα βασιλικού, το σκόρδο, το κουκουνάρι και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
 - Ξεκινάμε να χτυπάμε, προσθέτοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο, μέχρι να λιώσουν καλά τα υλικά και να δημιουργηθεί μια ομοιογενής, κρεμώδης βάση.
 - Προσθέτουμε το καθαρισμένο αβοκάντο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πολτοποιηθεί πλήρως και να ενσωματωθεί στο μείγμα.
 - Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
 - Αν θέλουμε, προσθέτουμε και ψιλοτριμμένη παρμεζάνα για επιπλέον νοστιμιά και σώμα.
 
Tips
Tips για τέλειο πέστο αβοκάντο
- Vegan εκδοχή: Παραλείψτε το τυρί ή αντικαταστήστε το με διατροφική μαγιά από καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
 - Αν τα αβοκάντο δεν είναι ώριμα, βάλτε τα σε σακούλα με ένα κομμένο μήλο για 1–2 μέρες. Το αιθυλένιο του μήλου βοηθά στην ωρίμανση.
 - Χυμός λεμονιού: Προσθέτει γεύση και προστατεύει το πράσινο χρώμα από την οξείδωση.
 - Ξηροί καρποί: Αντί για κουκουνάρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα ή καρύδια, κατά προτίμηση καβουρδισμένα.
 - Αν θέλουμε πιο ρευστή σάλτσα, ρίχνουμε μέσα λίγες σταγόνες νερό.
 - Συντήρηση: Διατηρείται έως 4 ημέρες στο ψυγείο. Καλύψτε την επιφάνεια με μεμβράνη που εφάπτεται ή λίγο ελαιόλαδο για να αποφύγετε την οξείδωση.
 - Κατανάλωση: Για καλύτερη γεύση και χρώμα, καταναλώστε το μέσα σε 24 ώρες.
 - Σερβίρισμα: Ταιριάζει με ζυμαρικά, λαχανικά, πατάτες, ψάρι, κοτόπουλο ή και ως dressing για σαλάτες (αραιωμένο με λίγο νερό).
 











