Μακαρόνια κολοκύθας με σάλτσα πέστο αβοκάντο

Μακαρόνια με κολοκύθα ή αλλιώς spaghetti squash. Συνταγή vegan και χωρίς γλουτένη για να απολαύσετε την κίτρινη κολοκύθα, μεταμορφωμένη σε φυσικά “σπαγγέτι”, ιδανικά για ένα ελαφρύ αλλά απολαυστικό γεύμα.

Εύκολη
0:55

4 μερίδες

15 λεπτά

40 λεπτά

μακαρονια με κολοκυθα - spaghetti squash

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε πρώτα την κολοκύθα κατά μήκος, όπως θα κόβαμε ένα πεπόνι. Αφαιρούμε προσεκτικά τους σπόρους και τις ίνες από το εσωτερικό της.
  2. Αλείφουμε τη σάρκα της κολοκύθας με ελαιόλαδο και την αλατίζουμε ελαφρά.
  3. Τοποθετούμε τα δύο μισά της κολοκύθας με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά.
  5. Η σάρκα θα αποκτήσει ένα βαθύ, ζωηρό κίτρινο χρώμα και θα είναι αρκετά μαλακή ώστε να “τραβιέται” σε ίνες — σχηματίζοντας τα χαρακτηριστικά σπαγγέτι κολοκύθας.
  6. Αφήνουμε την κολοκύθα να κρυώσει για 5–10 λεπτά, μέχρι να μπορούμε να την πιάσουμε χωρίς να καούμε.
  7. Αναποδογυρίζουμε τα δύο μισά, ώστε να έχουμε οπτική επαφή με τη σάρκα. Με δύο πιρούνια “ξύνουμε” απαλά το εσωτερικό, τραβώντας τη σάρκα σε ίνες.
  8. Μοιράζουμε τα “σπαγγέτι” κολοκύθας σε 4 μπολ ή τα συγκεντρώνουμε σε μια μεγάλη γαβάθα.
  9. Περιχύνουμε με πέστο αβοκάντο και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα για έξτρα γεύση.

ΠΕΣΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

  1. Βάζουμε στο μπλέντερ τα στεγνά φύλλα βασιλικού, το σκόρδο, το κουκουνάρι και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
  2. Ξεκινάμε να χτυπάμε, προσθέτοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο, μέχρι να λιώσουν καλά τα υλικά και να δημιουργηθεί μια ομοιογενής, κρεμώδης βάση.
  3. Προσθέτουμε το καθαρισμένο αβοκάντο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πολτοποιηθεί πλήρως και να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  4. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  5. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και ψιλοτριμμένη παρμεζάνα για επιπλέον νοστιμιά και σώμα.

Tips

Tips για τέλειο πέστο αβοκάντο

  • Vegan εκδοχή: Παραλείψτε το τυρί ή αντικαταστήστε το με διατροφική μαγιά από καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
  • Αν τα αβοκάντο δεν είναι ώριμα, βάλτε τα σε σακούλα με ένα κομμένο μήλο για 1–2 μέρες. Το αιθυλένιο του μήλου βοηθά στην ωρίμανση.
  • Χυμός λεμονιού: Προσθέτει γεύση και προστατεύει το πράσινο χρώμα από την οξείδωση.
  • Ξηροί καρποί: Αντί για κουκουνάρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα ή καρύδια, κατά προτίμηση καβουρδισμένα.
  • Αν θέλουμε πιο ρευστή σάλτσα, ρίχνουμε μέσα λίγες σταγόνες νερό.
  • Συντήρηση: Διατηρείται έως 4 ημέρες στο ψυγείο. Καλύψτε την επιφάνεια με μεμβράνη που εφάπτεται ή λίγο ελαιόλαδο για να αποφύγετε την οξείδωση.
  • Κατανάλωση: Για καλύτερη γεύση και χρώμα, καταναλώστε το μέσα σε 24 ώρες.
  • Σερβίρισμα: Ταιριάζει με ζυμαρικά, λαχανικά, πατάτες, ψάρι, κοτόπουλο ή και ως dressing για σαλάτες (αραιωμένο με λίγο νερό).

μακαρόνια κολοκύθας σπαγγέτι κολοκύθα spaghetti squash με σάλτσα πέστο σπαγγετι σκουος ελλαδα συνταγη με κίτρινη κολοκύθα
μακαρονια με κολοκυθα

Απόρρητο