Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Εκτέλεση
- Κόβουμε πρώτα την κολοκύθα κατά μήκος, όπως θα κόβαμε ένα πεπόνι. Αφαιρούμε προσεκτικά τους σπόρους και τις ίνες από το εσωτερικό της.
- Αλείφουμε τη σάρκα της κολοκύθας με ελαιόλαδο και την αλατίζουμε ελαφρά.
- Τοποθετούμε τα δύο μισά της κολοκύθας με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά.
- Η σάρκα θα αποκτήσει ένα βαθύ, ζωηρό κίτρινο χρώμα και θα είναι αρκετά μαλακή ώστε να “τραβιέται” σε ίνες — σχηματίζοντας τα χαρακτηριστικά σπαγγέτι κολοκύθας.
- Αφήνουμε την κολοκύθα να κρυώσει για 5–10 λεπτά, μέχρι να μπορούμε να την πιάσουμε χωρίς να καούμε.
- Αναποδογυρίζουμε τα δύο μισά, ώστε να έχουμε οπτική επαφή με τη σάρκα. Με δύο πιρούνια “ξύνουμε” απαλά το εσωτερικό, τραβώντας τη σάρκα σε ίνες.
- Μοιράζουμε τα “σπαγγέτι” κολοκύθας σε 4 μπολ ή τα συγκεντρώνουμε σε μια μεγάλη γαβάθα.
- Περιχύνουμε με πέστο αβοκάντο και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα για έξτρα γεύση.
ΠΕΣΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
- Βάζουμε στο μπλέντερ τα στεγνά φύλλα βασιλικού, το σκόρδο, το κουκουνάρι και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
- Ξεκινάμε να χτυπάμε, προσθέτοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο, μέχρι να λιώσουν καλά τα υλικά και να δημιουργηθεί μια ομοιογενής, κρεμώδης βάση.
- Προσθέτουμε το καθαρισμένο αβοκάντο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πολτοποιηθεί πλήρως και να ενσωματωθεί στο μείγμα.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Αν θέλουμε, προσθέτουμε και ψιλοτριμμένη παρμεζάνα για επιπλέον νοστιμιά και σώμα.
Tips
Tips για τέλειο πέστο αβοκάντο
- Vegan εκδοχή: Παραλείψτε το τυρί ή αντικαταστήστε το με διατροφική μαγιά από καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
- Αν τα αβοκάντο δεν είναι ώριμα, βάλτε τα σε σακούλα με ένα κομμένο μήλο για 1–2 μέρες. Το αιθυλένιο του μήλου βοηθά στην ωρίμανση.
- Χυμός λεμονιού: Προσθέτει γεύση και προστατεύει το πράσινο χρώμα από την οξείδωση.
- Ξηροί καρποί: Αντί για κουκουνάρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα ή καρύδια, κατά προτίμηση καβουρδισμένα.
- Αν θέλουμε πιο ρευστή σάλτσα, ρίχνουμε μέσα λίγες σταγόνες νερό.
- Συντήρηση: Διατηρείται έως 4 ημέρες στο ψυγείο. Καλύψτε την επιφάνεια με μεμβράνη που εφάπτεται ή λίγο ελαιόλαδο για να αποφύγετε την οξείδωση.
- Κατανάλωση: Για καλύτερη γεύση και χρώμα, καταναλώστε το μέσα σε 24 ώρες.
- Σερβίρισμα: Ταιριάζει με ζυμαρικά, λαχανικά, πατάτες, ψάρι, κοτόπουλο ή και ως dressing για σαλάτες (αραιωμένο με λίγο νερό).











