Για τα μακαρόνια κολοκύθας
Κόβουμε πρώτα την κολοκύθα όπως ένα πεπόνι. Δηλαδή στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες από την καρδιά.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο τη σάρκα της κολοκύθας.
Αλατίζουμε ελαφρά.
Ακουμπάμε τις δυο μισές κολοκύθες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα στην μεσαία σχάρα, για περίπου 40΄λεπτά να μαλακώσει.
Η σάρκα της κολοκύθας θα πάρει ένα βαθύ κίτρινο χρώμα και θα μαλακώσει αρκετά ώστε να σχηματίσουμε τα μακαρόνια κολοκύθας.
Αφήνουμε για λίγο 5-10′ να κρυώσει τόσο ώστε να μπορούμε να την πιάσουμε χωρίς να καούμε.
Αναποδογυρίζουμε τα 2 κομμάτια κολοκύθας ώστε να βλέπουμε την σάρκα.
Με δυο πιρούνια σκάβουμε και τραβάμε, ξύνουμε την σάρκα και έτσι δημιουργούνται σπαγγέτι κολοκύθα.
Τα μοιράζουμε σε 4 μπολ ή σε μια γαβάθα.
Περιχύνουμε με το πέστο αβοκάντο.
Αν θέλουμε προσθέτουμε τυρί παρμεζάνα προαιρετικά.
Για το πέστο αβοκάντο
Βάζουμε στο μπλέντερ τα στεγνά φύλλα βασιλικού, με το σκόρδο, το κουκουνάρι και προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
Χτυπάμε, ρίχνοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο να λιώσει καλά και να γίνει κρέμα το μείγμα.
Προσθέτουμε το αβοκάντο και πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Αν θέλουμε προσθέτουμε ψιλοτριμμένη παρμεζάνα.
Μυστικά για το pesto avocado
Στην vegan σάλτσα pesto avocado θα παραλείψετε το τυρί. Εναλλακτικά αν είστε vegan, μπορείτε να αντικαταστήσετε με διατροφική μαγιά από τα bio καταστήματα.
Αν τα αβοκάντο σας δεν είναι πολύ ώριμα, βάλτε τα σε μια σακούλα με ένα κομμένο μήλο. Κλείστε τη σακούλα κι αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου για ένα ή δύο εικοσιτετράωρα. Το αιθυλένιο που παράγει το μήλο, βοηθάει στην γρήγορη ωρίμανση του αβοκάντο.
Το λεμόνι θα διατηρήσει το πράσινο χρώμα στο πέστο.
Στο πέστο μπορείς να βάλεις καβουρδισμένο κουκουνάρι η όποιο άλλο ξηρό καρπό θέλεις. Αμύγδαλο και καρύδια ταιριάζουν πολύ.
Διατηρήστε το πέστο αβοκάντο μέχρι και 4 ημέρες στο ψυγείο. Βάλτε το υπόλοιπο pesto avocado που περίσσεψε σε ένα γυάλινο βάζο ή ένα μπολ. Καλύψτε την επιφάνειά του με αντικολλητικό χαρτί ή μεμβράνη, έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια του. Έτσι δεν εκτίθεται στον αέρα και θα διατηρηθεί περισσότερο. Εναλλακτικά, καλύψτε την επιφάνεια του πέστο με λίγο ελαιόλαδο.
Όσο πιο πολύ αφήνετε το πέστο εκτεθειμένο στον αέρα θα οξειδώνεται και θα χάνει το έντονο χρώμα του. Το ιδανικό για να απολαύσεις το φρέσκο πέστο είναι το φας ή ολόφρεσκο ή μέσα σε 24 ώρες.
Το πέστο αβοκάντο μπορείς να το απολαύσεις με ζυμαρικά, λαχανικά, ψάρι, κοτόπουλο ή κρέας, με βραστές ή ψητές πατάτες. Τέλος μπορείτε να περιχύσετε τη σαλάτα σας με πέστο αβοκάντο που θα αραιώσετε με λίγο νερό για πιο ρευστή υφή.