Μανιταρόπιτα με σφολιάτα

Υλικά

  • 2 φύλλα ζύμη σφολιάτας
  • 1 κρόκο
  • 2 κ.σ γάλα
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό. μανιτάρια φρέσκα (ανάμεικτα)
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 3 φέτες μπέικον (ψιλοκομμένες)
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 3 κ.σ σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 ½ φλ. γάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Για το μείγμα τυριών
  • 300 γραμ. κασέρι
  • 2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Για την μανιταρόπιτα με σφολιάτα, διατηρούμε τη σφολιάτα στο ψυγείο να είναι παγωμένη για να βγει πολύ τραγανή στο ψήσιμο.

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.

Ζεσταίνουμε αντικολλητική κατσαρόλα με χοντρή βάση και σοτάρουμε το μπέικον να ροδίσει για 2΄ και να βγάλει τα αρώματα και τα λιπαρά του.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα καθαρισμένα μανιτάρια. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5′ χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια.

Πρέπει ο όγκος των μανιταριών να πέσει στο μισό και να πιούν τα μανιτάρια τα υγρά τους. Αν χρειάζεται στάζουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Σοτάρουμε λίγα λεπτά να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι.

Ανακατεύουμε τα υλικά να ψηθεί το σιμιγδάλι για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε το γάλα κι αφήνουμε να πήξει η γέμιση για λίγα λεπτά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.

Προσθέτουμε το μείγμα τυριών και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε τα υλικά.

Για το στήσιμο στο ταψί

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Σε ταψί με διαστάσεις όσο και το μέγεθος της σφολιάτας, στρώνουμε το ένα φύλλο, τραβάμε ελαφρά τη σφολιάτα ώστε να ανασηκωθούν τα πλαϊνά στα τοιχώματα του ταψιού.

Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και ισιώσουμε την επιφάνεια με κουτάλι.

Καλύπτουμε τη μανιταρόπιτα με το άλλο φύλλο σφολιάτας. Τσιμπάμε τις άκρες των φύλλων να κλείσουν στις ενώσεις.

Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε με το διάλυμα αυγού.

Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στρογγυλό ταψί . Το στήσιμο είναι λίγο διαφορετικό αλλά δεν είναι δύσκολο. Μπορείτε να το δείτε βήμα βήμα στη γλυκιά πίτα με σφολιάτα.

Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στρογγυλό ταψί και να γίνει η μανιταρόπιτά σας σαν της φωτογραφίας παρακάτω. Το στήσιμο είναι λίγο διαφορετικό αλλά δεν είναι δύσκολο. Μπορείτε να το δείτε βήμα βήμα στη Γλυκιά πίτα με σφολιάτα.

Βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 10′ στους 200 βαθμούς C. Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς.

Ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά, στο σύνολο της περίπου 50΄.

Αφήνουμε τη μανιταρόπιτα να σταθεί για 10′ και μετά κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρουμε σαν κυρίως γεύμα με σαλάτα εποχής.

Μυστικά

Η γέμιση πρέπει να είναι σφιχτή και κρύα πριν μπει στην σφολιάτα. Αλλιώς θα μαλακώσουν τα φύλλα, δεν θα ξεροψηθούν και θα κρατήσουν υγρασία.

Η μανιταρόπιτα πρέπει να ψηθεί τα πρώτα 10′ σε δυνατό φούρνο στον αέρα για πάρει όγκο και να γίνει φυλοποίηση. Πρέπει δηλαδή να χωρίσουν όλες οι στρώσεις σφολιάτας με το φούσκωμα για να ψηθεί μέχρι μέσα και να γίνει τραγανή.

Μπορείτε να φυλάξετε την μανιταρόπιτα με σφολιάτα στο ψυγείο για 2 ημέρες καλά σκεπασμένη. Μπορείτε να τη βάλετε στην κατάψυξη εφόσον η σφολιάτα ήταν φρέσκια όταν την χρησιμοποιήσατε. Απαγορεύεται να αποψύξετε ένα υλικό και να το βάλετε ξανά στην κατάψυξη.

Σε κάθε περίπτωση, η γέμιση πρέπει να είναι κρύα και όχι ζεστή ειδικά αν πρόκειται να συντηρηθεί στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα της μανιταρόπιτας καρύδια σπασμένα και θα σας δώσει την αίσθηση του κιμά μέσα στην πίτα.

https://www.argiro.gr/recipe/manitaropita-me-sfoliata/