Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Πλάστης
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΑΘΟΠΙΤΑ
- Πλένουμε το μάραθο και τα χόρτα και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Ψιλοκόβουμε τον μάραθο και τα τρυφερά κοτσάνια του.
- Κόβουμε και τα χόρτα.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι.
- Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να γλυκάνει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει χρώμα.
- Δυναμώνουμε την εστία και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια, το μάραθο και τα χόρτα.
- Αλατίζουμε και τρίβουμε πιπέρι.
- Τσιγαρίζουμε τα πράσινα για 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά, να στεγνώσουν και να πιούν όλα τα υγρά τους.
- Η γέμιση πρέπει να είναι στεγνή.
- Αν έχει υγρά, τη βάζουμε σε σουρωτήρι και τη αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να στραγγίσει η υγρασία.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υγρά και τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε με κουτάλα να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
- Όταν όλα τα υλικά ενωθούν γύρω από την κουτάλα, αδειάζουμε τα υλικά στον πάγκο και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι λεία, απαλή και εύπλαστη.
- Αν χρειαστεί λίγο έξτρα αλεύρι στο ζύμωμα ή αν ελαφρά κολλάει η ζύμη, πασπαλίστε λίγο έξτρα αλεύρι.
- Όταν η ζύμη γίνει λεία και δεν κολλάει στα χέρια, τη βάζουμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Αφού ξεκουραστεί η ζύμη πλάθουμε σε μακρύ ρολό και κόβουμε σε 10 κομμάτια 60-70 γρ. το κάθε ένα.
- Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας και με πλάστη ανοίγουμε κάθε κομματάκι ζύμης σε λεπτό φύλλο.
- Βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου σε ακτίνα 10 εκατοστών από λίγη γέμιση.
- Αφήνουμε γύρω κενό φύλλο για να κλείσουνε οι μαραθόπιτες.
- Τα μαραθοπιτάκια δεν θέλουν πολύ γέμιση γιατί είναι έντονο το άρωμα.
- Βρέχουμε ελαφρά το φύλλο που περισσεύει.
- Κλείνουμε το φύλλο που περισσεύει πάνω στις μαραθόπιτες και πιέζουμε ελαφρά τις ενώσεις.
- Μετά με τον πλάστη ή με τα χέρια πατάμε τις μαραθόπιτες να πλατύνουν και να γίνουν πολύ λεπτές.
- Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε όλα τα μαραθοπιτάκια.
- Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Τηγανίζουμε τις μαραθόπιτες για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε τα μαραθοπιτάκια σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
- Παίρνουμε μια μπάλα ζύμης και την πατάμε στις παλάμες να γίνει πλακέ.
- Ακουμπάμε λίγη γέμιση στο κέντρο.
- Κλείνουμε τις ενώσεις πάνω στη γέμιση.
- Με τα χέρια πατάμε ελαφρά να πλατύνουν.
- Βγαίνουν πάλι 10 μαραθοπιτάκια λίγο πιο χοντρά.
- Το πάχος της πίτας το κανονίζουμε μόνοι μας.
- Αν θέλουμε πιέζουμε με τον πλάστη να γίνουν πλακέ και πολύ λεπτά.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Η ζύμη μπορεί να μείνει μέχρι και τρεις ημέρες σκεπασμένη στο ψυγείο.
- Η γέμιση μπορεί να γίνει και να αποθηκευτεί στην κατάψυξη σε σακουλάκι τροφίμων.
- Έτσι μπορείτε να απολαμβάνετε μαραθόπιτες και στην περίοδο του χρόνου που δεν υπάρχει ο μάραθος.
- Χόρτα μπορείτε να βάλετε ό,τι χόρτα σας αρέσουν.
- Σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα είναι γλυκά χόρτα και ταιριάζουν πολύ.
- Μπορείτε να βάλετε όμως μόνο μάραθο σε παραπάνω ποσότητα.
- Οι μαραθόπιτες αφού τις γεμίσετε και τις ετοιμάσετε, μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη.
- Αφού τις σκεπάσετε καλά για να μην «καούν» στην ψύξη, τις διατηρείτε στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.
- Κατευθείαν από την κατάψυξη μπορείτε να ψήσετε μαραθόπιτες στο φούρνο αφού τις λαδώσετε ή να τις τηγανίσετε.
- Τα παγωμένα μαραθοπιτάκια μπορείτε να τα τηγανίσετε κατευθείαν όπως είναι παγωμένα.
- Τα μαραθοπιτάκια και οι μαραθόπιτες δεν χρειάζονται πολύ λάδι στο τηγάνι.
- Για να μην τραβήξουν λάδι στο τηγάνισμα πρέπει η θερμοκρασία του λαδιού να είναι μέτρια προς δυνατή.
- Έτσι θα γίνουν πολύ τραγανά τα μαραθοπιτάκια.
- Για να φτιάξεις μαραθοπιτάκια σαν μπουρεκάκια μισοφέγγαρο, ανοίγεις το φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Κόβεις δίσκους 10 εκατοστών με πιάτο ή με κουπ πατ.
- Βάζεις γέμιση στο μισό φύλλο.
- Βρέχεις ολόγυρα της άκρες με λίγο νερό με τα δάχτυλα ή με πινέλο.
- Κλείνεις τα μαραθοπιτάκια στην μέση και σχηματίζεις μισοφέγγαρο – μπουρεκάκι.
- Με ένα πιρούνι πατάμε τις ενώσεις να κλείσουν τα μαραθοπιτάκια.
- Τα τηγανίζουμε να ροδίσουν για 2 λεπτά από κάθε πλευρά ή τα αλείφουμε με λάδι και τα ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για 25 λεπτά.