Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
Εκτέλεση
ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ
- Ετοιμάζουμε πρώτα τη μαρινάδα για αρνί.
- Βάζουμε σε μπολ το φρέσκο δυόσμο, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το χυμό, το ξύσμα, το αλάτι και λίγους κόκκους πιπέρι. Τα ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε το αρνίσιο μπούτι σε πυρίμαχο σκεύος.
- Περιχύνουμε το αρνί και το αλείφουμε απαλά γύρω γύρω με τη μαρινάδα.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη το σκεύος και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 νύχτα.
ΑΡΝΙ
- Την επόμενη μέρα, αφήνουμε το κρέας εκτός ψυγείου για 1 ώρα, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C.
- Χρησιμοποιούμε μικρό ταψάκι, ίσα που να χωράει το μπούτι.
- Προσθέτουμε στο ταψί 1 φλ. νερό και καλύπτουμε το εμφανές κόκαλο με λίγο αλουμινόχαρτο για να μην καεί στο ψήσιμο.
- Το βάζουμε στο φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C.
- Ψήνουμε στην τελευταία σχάρα, για περίπου 2 ώρες.
- Αφού ψηθεί το αρνί, το μεταφέρουμε σε πιατέλα, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το διατηρούμε ζεστό.
- Το αφήνουμε τουλάχιστον για 15΄ να ξεκουραστεί από το ψήσιμο και να ανακτήσει τα υγρά του.
- Με ένα κουτάλι, αφαιρούμε από το ταψί το εμφανές λίπος.
- Βάζουμε το ταψάκι στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία.
- Προσθέτουμε το κρασί και με κουτάλα τρίβουμε τη βάση του ταψιού να διαλυθούν οι στερεοποιημένοι χυμοί του κρέατος.
- Αφήνουμε το υγρό να ρεντουίρει, δηλαδή να βράσει και να μειωθεί στο 1/3 του όγκου του.
- Τότε προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να βράσει έως ότου μειωθεί στο 1/2 του όγκου του. Σαν αποτέλεσμα θα έχουμε μια πλούσια, πηχτή σάλτσα του ψητού.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος του βρασμού της σάλτσας.
- Κόβουμε σε φέτες το κρέας και περιχύνουμε με τη σάλτσα του.
- Σερβίρουμε με ψητές πατάτες, πουρέ ή ρύζι και πράσινη σαλάτα.