Κατσικάκι ψημένο στο ειδικό πήλινο σκεύος (μαστέλο), για πολλές ώρες σε χαμηλή φωτιά. Αγαπάμε την παράδοση και διαδίδουμε, μοιραζόμαστε με όλους εσάς τις...

Κατσικάκι ψημένο στο ειδικό πήλινο σκεύος (μαστέλο), για πολλές ώρες σε χαμηλή φωτιά. Αγαπάμε την παράδοση και διαδίδουμε, μοιραζόμαστε με όλους εσάς τις υπέροχες, παραδοσιακές ελληνικές συνταγές.

 • προετοιμασία 30 λεπτά
 • μαγείρεμα 12 ώρες
20

Για το μαστέλο Σίφνου

 • 3 kg κατσίκι ή αρνί κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
 • Κόκκινο κρασί (1 μπουκάλι για το πλύσιμο και επιπλέον 1 ποτήρι για τη συνταγή)
 • Μπόλικο άνηθο
 • Αλάτι
 • Πιπέρι
 • Κλιματόβεργες
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

  * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

  Για το μαστέλο Σίφνου

  Το μαστέλο Σίφνου, είναι το πασχαλιάτικο κύριο πιάτο του σιφνέικου τραπεζιού. Ετοιμάζεται το Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα και διατηρείται στο μαστέλο ωσότου φαγωθεί όλο (παλιότερα έως της Αναλήψεως) το μαστέλο Σίφνου.

  Το μαστέλο Σίφνου, είναι το πασχαλιάτικο κύριο πιάτο του σιφναίικου τραπεζιού. Ετοιμάζεται το Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα και διατηρείται στο μαστέλο ωσότου φαγωθεί όλο (παλιότερα έως της Αναλήψεως).

  Στο εσωτερικό κάτω μέρος του μαστέλου (το πήλινο σκεύος σε σχήμα γλάστρας) τοποθετούμε 4-5 κληματόβεργες καθαρισμένες, σταυρωτά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια «σχάρα».

  Πλένουμε κάθε κομμάτι κρέατος πρώτα με νερό και μετά με το κόκκινο κρασί,

  Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο κρέας και το τοποθετούμε πάνω στις κληματόβεργες.

  Στο εσωτερικό κάτω μέρος του μαστέλου (το πήλινο σκεύος σε σχήμα γλάστρας) τοποθετούμε 4-5 κλιματόβεργες καθαρισμένες, σταυρωτά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια «σχάρα». Πλένουμε κάθε κομμάτι κρέατος πρώτα με νερό και μετά με το κόκκινο κρασί, το αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε πάνω στις κλιματόβεργες.

  Σε κάθε στρώση κρέατος που τοποθετούμε, με μαχαίρι ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το απλώνουμε από πάνω.

  Τέλος, ρίχνουμε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, κλείνουμε το σκεύος με βρεγμένη λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο κάνοντας λίγες μικρές τρύπες (ώστε να πάρει το κρέας το άρωμα του φούρνου) και το πάμε στο φούρνο του χωριού όπου θα ψηθεί αρχικά σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια σε σιγανή, με κλαδιά έως τα ξημερώματα της επομένης (Κυριακή του Πάσχα).

  Σε κάθε στρώση κρέατος που τοποθετούμε, απλώνουμε ψιλοκομμένο άνηθο. Τέλος, ρίχνουμε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, κλείνουμε το σκεύος με βρεγμένη λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο κάνοντας λίγες μικρές τρύπες (ώστε να πάρει το κρέας το άρωμα του φούρνου) και το πάμε στο φούρνο του χωριού όπου θα ψηθεί αρχικά σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια σε σιγανή, με κλαδιά έως τα ξημερώματα της επομένης (Κυριακή του Πάσχα).

  Ευχαριστούμε την κυρία Μαριάνθη Ζαμπέλη και τη  Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης Σίφνου για την παραδοσιακή αυτή συνταγή.

  Διαφήμιση

  Κάτι μαγειρεύεται