Μαυρομάτικα με χόρτα και ρύζι
Μαυρομάτικα με χόρτα και ρύζι, με τη τεχνική της σύβρασης όπως γίνεται στα νησιά του Αιγαίου.
Νεροβράζουμε πρώτα τα μαυρομάτικα για 10 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
Σε καθαρό νερό (1,5 λίτρο) ρίχνουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά έως ότου μαλακώσουν.
Τότε προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι.
Προσθέτουμε και τα χόρτα ψιλοκομμένα.
Αφήνουμε 10 λεπτά να βράσουν.
Περιχύνουμε το φαγητό με το μισό ελαιόλαδο και δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Σε τηγάνι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί και να πάρει ρόδινο χρώμα.
Σβήνουμε με το ξίδι και αφήνουμε για 1 με 2 λεπτά να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τη σύβραση στα μαυρομάτικα και βράζουμε για 5 λεπτά.
Ανακατεύουμε να χυλώσουν.
Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του.
Μυστικό
Αυτό είναι ένα φαγητό που μπορείτε να αξιοποιήσετε τα βρασμένα φασόλια ή το ρύζι που περίσσεψε.
Η σύβραση είναι μια τεχνική που συχνά γίνεται στα νησιά του Αιγαίου. Λέγεται σύβραση ή τσιγάριση και αφήνει έξτρα νοστιμιά σε κάθε φαγητό που μπαίνει.