Εκτέλεση
Για τις φακές
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα τις φακές και τις καλύπτουμε με κρύο νερό.
Μόλις πάρουν βράση για 3-4’ στραγγίζουμε τις μαύρες φακές και πετάμε το νερό.
Τις βάζουμε ξανά στην καθαρή κατσαρόλα με καθαρό νερό να τις καλύπτει.
Προσθέτουμε το καρότο ολόκληρο, το κρεμμύδι χαραγμένο σταυρωτά και το σκόρδο.
Αφήνουμε τις φακές να πάρουν βράση κι από την ώρα που θα πάρουν βράση τις αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 30’. Οι φακές δεν πρέπει να λιώσουν πρέπει να μαλακώσουν αλλά να είναι αλ ντέντε.
Στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε λίγο.
Για τη σαλάτα
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά για την σαλάτα.
Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ ανακατεύοντας όλα τα υλικά.
Στήνουμε την σαλάτα σε πιατέλα. Κάτω βάζουμε τα φύλλα σαλάτας, προσθέτουμε τις μαύρες φακές, τα λαχανικά και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.
Ανακατεύουμε και μοιράζουμε στα πιάτα.
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε αμύγδαλα φιλέ ή κολοκυθόσπορο στην συνταγή σαλάτα φακές χωρίς ντομάτα. Θα δώσει υφές και έξτρα νοστιμιά και υγεία.