• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα
  • 1 φλ.λάδι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τραχανά γλυκό
  • 2 αυγά
  • 300 γραμ. φέτα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Για το χωριάτικο φύλλο
  • 750 γραμ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 5 κ.σ. λάδι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • περίπου 1 ποτήρι νερό
  • αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Σφιχτό ζυμάρι

    Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί

    Ανοίγουμε τα φύλλα σε αλευρωμένη επιφάνεια με λεπτό πλάστη

    Μελιτζανόπιτα

    Για τη μελιτζανόπιτα, ετοιμάζουμε πρώτα το ζυμάρι για τα φύλλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο μέχρι να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι. Το πλάθουμε σε ραβδί και το κόβουμε σε 8 κομμάτια. Τα πλάθουμε ένα ένα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ αλευρωμένα, να ξεκουραστούν, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

    Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κυβάκια. Τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό. Τρίβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο τηγάνι, να φύγουν τα υγρά του. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε για 2΄-3΄. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αφού πρώτα τις στύψουμε πολύ καλά, να φύγουν τα νερά.

    Ανακατεύουμε το μείγμα, να λαδωθεί καλά, και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το μαϊντανό και τον τραχανά. Περιμένουμε να σωθούν τα υγρά, χαμηλώνοντας τη φωτιά. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι, γιατί θα μπει η φέτα. Αφού κρυώσει το μείγμα προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά χτυπημένα.

    Ανοίγουμε τα φύλλα με μπόλικο αλεύρι και με λεπτό πλάστη. Τοποθετούμε ένα ένα τα φύλλα στο ταψί σουρωτά και λαδωμένα. Στη βάση βάζουμε 4 φύλλα, μετά γέμιση και επάνω τα υπόλοιπα 4 φύλλα.

    Ψήνουμε στους 180οC στον αέρα, στην τρίτη σχάρα, για 40΄-50΄.

    Αν θέλετε να φτιάχνετε πάντα τις ωραιότερες πίτες, διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά μου για τέλειες πίτες με χωριάτικο φύλλο.

    Αν σας αρέσει η μελιτζανόπιτα, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω φανταστική συνταγή

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×