Εκτέλεση
Μελιτζανοσαλάτα και χούμους για την Καθαρά Δευτέρα
Για την πικάντικη μελιτζανοσαλάτα
Τρυπάμε με ένα πιρούνι τις μελιτζάνες σε όλες τις πλευρές και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για 45 λεπτά περίπου (καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμες αν, όταν τις τρυπήσουμε, διαπιστώσουμε πως είναι μαλακές).
Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις κλείνουμε σε πλαστική σακούλα για 10 λεπτά. Τις ξεφλουδίσουμε και βάζουμε την ψίχα τους σε ένα σουρωτήρι. Μόλις στραγγίσει από τα υγρά, την ψιλοκόβουμε και την αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Σερβίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα με κριτσίνια. Εάν προσθέσουμε 2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι, θα δώσουμε στη σαλάτα μια νότα δροσιάς, ενώ αν προτιμάμε τις καπνιστές γεύσεις, μπορούμε, πριν βάλουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο, να τις περάσουμε από ένα καμινέτο για να καεί η φλούδα τους.
Για το χούμους
Χρησιμοποιούμε μαγειρεμένα ρεβύθια. Εναλλακτικά, έχουμε βάλει, ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ, τα ρεβύθια να μουλιάζουν σε νερό. Τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζουμε την επιφάνεια και μειώνουμε την ένταση της εστίας, για να τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να λιώσουν.
Σουρώνουμε καλά τα ρεβύθια και τα μεταφέρουμε στον πολτοποιητή, όπου τα χτυπάμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε το χούμους με έξτρα ελαιόλαδο, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λεμόνι. (μελιτζανοσαλάτα και χούμους είναι δύο απολαύσεις χωρίς γλουτένη. Εσείς που έχετε δυσανεξία, προτιμήστε και ψωμί χωρίς γλουτένη.)
Δείτε όλες τις συνταγές που διάλεξα για εσάς, για να απογειώσετε το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.