Για το μπορανί
Ψιλοκόβουμε το κρέας σε κιμά με 2 μαχαίρια. Το «κιντιστό» κρέας, αρνί ή μοσχάρι, μοιάζει με χοντροκομμένο κιμά.
Ραντίζουμε το ελαιόλαδο στο ψιλοκομμένο κρέας και το αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια
Πλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε. Το ραντίζουμε με τον χυμό ενός λεμονιού.
Σε φαρδιά κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο λιώσει.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρέας και το αφήνουμε να ροδίσει για 4-5’, σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια.
Σοτάρουμε μέχρι να γίνει το κρεμμύδι διάφανο για 4-5’.
Προσθέτουμε τα χόρτα κι ανακατεύουμε να πέσει ο όγκος τους και να μαραθούν για 3-4’.
Προσθέτουμε την ντομάτα, το ρύζι και 1/2 φλ. βραστό νερό.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 15’ σε χαμηλή φωτιά.
Σβήνουμε και αφήνουμε να σταθεί για 5’.
Σερβίρουμε το μπουρανί σε πιατέλα και περιχύνουμε με την σάλτσα γιαουρτιού.
Πασπαλίζουμε με λίγο κόκκινο πιπέρι.
Για την σάλτσα γιαουρτιού
Για να σερβίρουμε το μπουρανί, ετοιμάζουμε μια σάλτσα με γιαούρτι δροσερή, αρωματική και πικάντικη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, το αλάτι, το λεμόνι, τον δυόσμο και τον άνηθο.
Ανακατεύουμε τα υλικά με ένα κουτάλι.
Περιχύνουμε με την σάλτσα γιαουρτιού.
Μυστικό
Το πλύσιμο του ρυζιού είναι απαραίτητο για να μείνει το ρύζι σπυρωτό.
Το λεμόνι πάνω στο πλυμένο ρύζι πριν το μαγείρεμα θα το κάνει πιο σπυρωτό.