Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Γάστρα
Κατσαρόλα
Ταψί
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Video
Εκτέλεση
- Αφήνουμε το μοσχάρι στον πάγκο εργασίας ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια με αλεύρι.
- Ταμπονάρουμε απαλά τα κομμάτια ώστε να κολλήσει όσο αλεύρι χρειάζεται και τινάζουμε για να απομακρύνουμε την περίσσεια.
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε φαρδιά, πλασοτέ κατσαρόλα. Ροδίζουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια του κρέατος, από όλες τις πλευρές, ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Μεταφέρουμε τα ροδισμένα κομμάτια σε βαθύ ταψί ή σε μεγάλη γάστρα.
- Στην ίδια κατσαρόλα, χρησιμοποιώντας το ελαιόλαδο όπου σοτάραμε το κρέας, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά (εκτός από τις ντομάτες) κομμένα σε χοντρά κομμάτια. Τα σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον σοτάρουμε τρίβοντάς τον στη βάση της κατσαρόλας για περίπου 1 λεπτό, ώστε να ψηθεί και να ενισχυθεί η γεύση του.
- Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί περίπου η μισή ποσότητα των υγρών.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τις χοντροκομμένες ντομάτες, τους κόκκους πιπεριού, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, τον μαϊντανό και τον ζωμό κρέατος. Μόλις πάρει βράση, συνεχίζουμε το βράσιμο για 4-5 λεπτά.
- Αδειάζουμε προσεκτικά όλα τα λαχανικά και τα υγρά μέσα στο ταψί ή τη γάστρα με το ροδισμένο μοσχάρι, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά τα κομμάτια του κρέατος.
- Σκεπάζουμε πολύ καλά το ταψί ή τη γάστρα με δύο στρώσεις αλουμινόχαρτου, φροντίζοντας να εφαρμόζει σφιχτά, ώστε να μην διαφεύγει καθόλου ατμός κατά το ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά.
- Κατόπιν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 2 ώρες, μέχρι το μοσχάρι να μαλακώσει και να κόβεται εύκολα με το πιρούνι.
- Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, αφαιρούμε τα κομμάτια από το ταψί και περνάμε τη σάλτσα από λεπτή σίτα μέσα σε κατσαρόλα, πιέζοντας καλά τα λαχανικά για να πάρουμε όλη τη νοστιμιά.
- Βάζουμε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά και τη βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει και να πυκνώσει ελαφρώς.
- Αν θέλουμε η σάλτσα να γυαλίζει, προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο αφού την αφαιρέσουμε από τη φωτιά. Ανακινούμε την κατσαρόλα ώστε να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί στη σάλτσα χωρίς να ανακατεύουμε με κουτάλα.
- Σερβίρουμε το μοσχάρι πάνω σε πιάτο με πουρέ πατάτας και συνοδευτικά λαχανικά. Περιχύνουμε με την πλούσια, αρωματική σάλτσα και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο για επιπλέον άρωμα και χρώμα.









