Μοσχάρι κότσι με κρασί στο φούρνο. Συνταγή μοναδική για κρέας με λαχανικά, αν έχεις καλεσμένους.

Μοσχάρι κότσι με κρασί στο φούρνο. Συνταγή μοναδική για κρέας με λαχανικά, αν έχεις καλεσμένους.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 ώρες & 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το μοσχάρι κότσι με κρασί και χειμωνιάτικα λαχανικά

  • 6-8 κομμάτι/ια μοσχαρίσιο κότσι (σε φέτες)
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια (μεγάλα)
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 2 κλων. σέλερι
  • 3 καρότα
  • 1 πράσο (μικρό)
  • 2 ντομάτες
  • 2 φλ. κρασί (κόκκινο)
  • 2 φλ. ζωμό κρέατος
  • 3-4 κλων. θυμάρι (φρέσκο)
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 5-6 κόκκους πιπέρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Λίγο σχοινόπρασο

Για το σερβίρισμα

  • Πουρέ πατάτας
  • Γλυκοπατάτες (ψητές)
  • Κολοκύθα (ψητή)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το μοσχάρι κότσι

    Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οσομπούκο μοσχάρι κομμένο σε χοντρές φέτες ή οποιοδήποτε κομμάτι μοσχάρι θέλουμε.

    Αφήνουμε το κρέας στον πάγκο εργασίας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το πασπαλίζουμε με το αλεύρι.

    Ταμπονάρουμε το μοσχάρι να κρατήσει όσο αλεύρι χρειάζεται.

    Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά πλασοτέ κατσαρόλα.

    Λίγα λίγα, ροδίζουμε τα κομμάτια μοσχαριού και από τις δύο πλευρές.

    Όσα κομμάτια κρέας ροδίζουν, τα βάζουμε σε βαθύ ταψί ή σε μεγάλη γάστρα.

    Διαφήμιση

    Για τα λαχανικά

    Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο ελαιόλαδο που σοτάραμε το κρέας, ρίχνουμε χοντροκομμένα όλα τα λαχανικά εκτός από τις ντομάτες.

    Τα σοτάρουμε για 6 με 7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

    Σβήνουμε τα λαχανικά με το κόκκινο κρασί.

    Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί η μισή ποσότητα των υγρών στην κατσαρόλα.

    Τότε, προσθέτουμε τις ντομάτες χοντροκομμένες, τους κόκκους από πιπέρι, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και το ζωμό κρέατος.

    Αφήνουμε να πάρει βράση και βράζουμε ακόμη για 4 με 5 λεπτά.

    Περιχύνουμε το μοσχάρι στο ταψί, με όλα τα λαχανικά και τα υγρά.

    Για το ψήσιμο

    Σκεπάζουμε πολύ καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο να μη φεύγει καθόλου ατμός καθώς ψήνεται το μοσχάρι.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά.

    Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχάρι.

    Όταν ψηθεί το κρέας και μαλακώσει, περνάμε όλη τη σάλτσα από λεπτή σίτα και τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα να βράσει για λίγα λεπτά, μέχρι να πυκνώσει.

    Αν θέλουμε η σάλτσα να γυαλίζει, προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο αφού την αφαιρέσουμε από τη φωτιά.

    Ανακινούμε την κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο με την ζεστή σάλτσα.

    Για το σερβίρισμα

    Σερβίρουμε στο πιάτο πουρέ πατάτας και λαχανικά, προσθέτουμε το μοσχάρι και περιχύνουμε με την υπέροχη σάλτσα.

    Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×