Για το μπακαλιάρο πλακί
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου πλένουμε την ντομάτα.
Στη συνέχεια κόβουμε το ψάρι σε μέτρια κομμάτια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε τα κρεμμύδια για 10-12 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Μέχρι τα κρεμμύδια γίνουν διάφανα, χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τα σκόρδα και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά να βγάλουν το άρωμά τους.
Ρίχνουμε τον πελτέ και τρίβουμε την κατσαρόλα για να μυρίσει η ντομάτα. Ο μπακαλιάρος πλακί στην κατσαρόλα θέλει τον πελτέ του.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τις σταφίδες και τη ντομάτα χαραγμένη σταυρωτά.
Για το βράσιμο
Ρίχνουμε λίγο νερό, ίσα να καλυφθούν τα υλικά.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να μελώσουν.
Τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα από το ψάρι.
Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και προσθέτουμε το δαφνόφυλλο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Όταν ο μπακαλιάρος γιαχνί μείνει μόνο με το λάδι του είναι έτοιμος.