Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΛΟ
Εξοπλισμός
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΛΟ
Εκτέλεση
ΓΕΜΙΣΗ
- Πλένουμε, στραγγίζουμε και χοντροκόβουμε τα χόρτα. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 5-10 λεπτά να «ιδρώσουν».
- Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, το πράσο και τα κρεμμυδάκια.
- Θρυμματίζουμε τη φέτα και χτυπάμε σε ένα μπολ το αβγό.
- Τρίβουμε τα αλατισμένα χόρτα με τα χέρια, να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους, αν έχουν πολλά υγρά, τα στραγγίζουμε.
- Ανακατεύουμε καλά σε μια λεκάνη τα χόρτα με το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα μυρωδικά, το αβγό, τον τραχανά και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
- Αν βγαίνει υγρασία στη γέμιση, προσθέτουμε ελάχιστο τραχανά επιπλέον.
ΧΥΛΟ
- Ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το καλαμποκάλευρο, το σιμιγδάλι και αλάτι να ενωθούν.
- Ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος όπου ρίχνουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και το 1 φλιτζάνι νερό.
- Ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε μορφή πηχτού χυλού.
ΤΑΨΙ
- Με τη βοήθεια ενός πινέλου λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα 28-30 εκ., τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα.
- Ρίχνουμε τα ⅔ του χυλού και τον απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει σε λεπτή στρώση όλη τη βάση του σκεύους.
- Απλώνουμε από πάνω όλη τη γέμιση σε μία στρώση και πιέζουμε απαλά τα χόρτα με τα χέρια ή με το κουτάλι να μπουν μέσα στο χυλό.
- Ρίχνουμε στο χυλό που έμεινε το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε καλά να αραιώσει.
- Σιγά σιγά, περιχύνουμε τη γέμιση με τον αραιό χυλό φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνειά της.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια και ψήνουμε την πίτα στους 200°C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για μία ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί.
- Αφήνουμε την μπλατσάρα να σταθεί για 10 λεπτά εκτός φούρνου πριν την κόψουμε σε κομμάτια.
- Τη σερβίρουμε παραδοσιακά με γιαούρτι.
*Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ στο τεύχος Ιανουαρίου 2024