Μπουγάτσα με τυρί

Υλικά

Για τα φύλλα

  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 lt γάλα φρέσκο (σε θερμ. δωμ.)
  • 1 kg φέτα
  • 2 αυγά
  • 2 κρόκους
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι κατά βούληση (με προσοχή)

Εκτελεση

Λιώνουμε πρώτα τα 50 γραμ. βούτυρο για το φύλλο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Το αναμειγνύουμε με το ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άκρη, για να το χρησιμοποιήσουμε για το άλειμμα.

Η κρεμα

Σε κατσαρόλα , βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.

Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο και ανακατεύουμε  μέχρι να δέσουν.

Μόλις δέσουν , τα αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και τους κρόκους, ανακατεύοντας , ώστε να ομογενοποιηθεί καλά.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Τέλος, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε.

Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.

Δεν αλατίζουμε εάν δεν δοκιμάσουμε.

Κανονικά δεν χρειάζεται αλάτι.

Το ταψι

Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό 36 εκ.

Το λαδώνουμε ελαφρά.

Το στησιμο-Τα φυλλα

Στρώνουμε τα οχτώ φύλλα , λαδώνοντας τα ένα-ένα  με το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο.

Τα στρώσουμε  ακτινωτά στο ταψί, ώστε να περισσεύουν έξω αρκετά οι γωνίες τους.

Κομματιάζουμε ένα φύλλο και το ρίχνουμε στη κρεμα.

Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε τη κρεμα πάνω στα στρωμένα φύλλα φροντίζοντας να είναι ισόπαχη παντού.

Τα γυρίζουμε προς τα μέσα, πάνω της  που εξέχουν από το ταψί και τα λαδώνουμε ελαφρά.

Από πάνω, στρώνουμε λαδώνοντας ένα-ένα τα υπόλοιπα φύλλα.

Μπήγουμε τις άκρες των φύλλων προς τα κάτω και μεσα μερια

Ψησιμο

Ψήνουμε  στους 200°C, στις αντιστάσεις για περίπου 40΄, να ροδίσει καλά.

https://www.argiro.gr/recipe/mpougatsa-me-turi/