Απολαύστε την όλες τις ώρες της μέρας σαν σνακ, πρωινό, ή γεύμα με σαλάτα εποχής. Αφράτη, µε κρέμα που ξεχειλίζει και θεοτράγανα...

Απολαύστε την όλες τις ώρες της μέρας σαν σνακ, πρωινό, ή γεύμα με σαλάτα εποχής. Αφράτη, µε κρέμα που ξεχειλίζει και θεοτράγανα φύλλα!

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
165

Για τα φύλλα

  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 lt γάλα φρέσκο (σε θερμ. δωμ.)
  • 1 kg φέτα
  • 2 αυγά
  • 2 κρόκους
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι κατά βούληση (με προσοχή)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ροδίζουμε ελαφρά το σιμιγδάλι στο βούτυρο.

    Να σταθεί 10΄ πριν την κόψουμε.

     

    Εκτελεση

    Λιώνουμε πρώτα τα 50 γραμ. βούτυρο για τα φύλλα και το αφήνουμε να κρυώσει.

    Το αναμειγνύουμε με το ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άκρη, για να το χρησιμοποιήσουμε για το άλειμμα των φύλλων.

    Η κρεμα

    Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά.

    Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα.

    Αφήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα το σιμιγδάλι.

    Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα.

    Μόλις δέσει η κρέμα, την αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και τους κρόκους, ανακατεύοντας με σύρμα, ώστε να ομογενοποιηθεί καλά η κρέμα.

    Αφήνουμε να κρυώσει.

    Τέλος, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε.

    Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.

    Δεν αλατίζουμε εάν δεν δοκιμάσουμε.

    Κανονικά δεν χρειάζεται αλάτι.

    Το ταψι

    Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό 36 εκ.

    Το λαδώνουμε ελαφρά.

    Το στησιμο-Τα φυλλα

    Στρώνουμε τα οχτώ φύλλα , λαδώνοντας τα ένα-ένα πεταχτά με το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο.

    Τα στρώσουμε  ακτινωτά στο ταψί, ώστε να περισσεύουν έξω αρκετά οι γωνίες τους.

    Κομματιάζουμε ένα φύλλο και το ρίχνουμε στη γέμιση.

    Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε τη γέμιση πάνω στα στρωμένα φύλλα φροντίζοντας να είναι ισόπαχη παντού.

    Τα γυρίζουμε προς τα μέσα, πάνω στη γέμιση  που εξέχουν από το ταψί και τα λαδώνουμε ελαφρά.

    Από πάνω, στρώνουμε λαδώνοντας ένα-ένα τα υπόλοιπα φύλλα.

    Μπήγουμε τις άκρες των φύλλων προς τα κάτω και μεσα

    Ψησιμο

    Ψήνουμε  στους 200°C, στις αντιστάσεις για περίπου 40΄, να ροδίσει καλά.

    Βίντεο

    Κάτι μαγειρεύεται