• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1/2 φλ. πραλίνα
  • 125 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια ή σταγόνες σοκολάτας
  • Για την κρέμα βανίλιας
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 μπαστουνάκι βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 αυγά
  • 3 κρόκοι
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.σ. βούτυρο 
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης

    Μια συνταγή της Αργυρώς μαζί με το μυστικό της Μικρασίας για το πιο κρατσανιστό φύλλο. Στην Θεσσαλονίκη πήραν αυτή τη συνταγή και την εμπλούτισαν με διάφορες γεμίσεις. Σε αυτή την παραλλαγή θα βάλουμε κρέμα βανίλια σοκολάτα για να γίνει λαχταριστή και πεντανόστιμη. Το τέλειο γλυκό για όλες τις ώρες και τις ηλικίες! Φτιάξτε την και θα καταλάβετε. 

    Για τη γλυκιά μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνουμε τα υλικά μας.

    Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα.

    Σχίζουμε τη βανίλια, αφαιρούμε τον καρπό της και τον προσθέτουμε στο γάλα. 

    Βάζουμε σε μπολ τα αυγά, το σιμιγδάλι, τους κρόκους και το αλάτι, και τα χτυπάμε με σύρμα.

    Παίρνουμε λίγο χλιαρό γάλα από την κατσαρόλα και χτυπώντας με το σύρμα, αραιώνουμε το μείγμα αυγών.

    Όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα κι ανακατεύουμε να πήξει η κρέμα.

    Μόλις δέσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

    Σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτα και το αλείφουμε με τη πραλίνα.

    Αδειάζουμε την κρέμα βανίλιας και μπήγουμε τα κομμάτια σοκολάτας εδώ κι εκεί, στην επιφάνεια της κρέμας. 

    Βρέχουμε λίγο τις άκρες της σφολιάτας.

    Καλύπτουμε με τη δεύτερη σφολιάτα και τσιμπάμε τις άκρες για να κολλήσουν τα δυο φύλλα.

    Ελαφρά, τρυπάμε την επιφάνεια.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για 45′ περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα πάνω και κάτω.

    Την κόβουμε σε κομμάτια κι αχνίζουμε με κανελοζάχαρη.

    Τη σερβίρουμε ζεστή και κριτσανιστή.

    Extra tip

    Για τέλειο αποτέλεσμα, αναποδογυρίζουμε την μπουγάτσα στα 30′, σε λαμαρίνα, και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει καλά.

    Δοκιμάστε να φτιάξετε το μοναδικό χειροποίητο φύλλο για μπουγάτσα.

    Μετά την καταπληκτική μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή

    μπουγάτσα συνταγή - παραδοσιακή μπουγάτσα - μπουγάτσα Σέρρες - Σερραϊκή μπουγάτσα
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται