Μπούτι ζυγούρι

Υλικά

Για το μπούτι ζυγούρι στη λαδόκολλα

  • 2-1/2 kg μπούτι από ζυγούρι χωρίς κόκαλο
  • 2-3 σκελ. σκόρδο κομμένες σε δοντάκια
  • 1 κ.σ. βούτυρο αιγοπρόβειο ή λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
  • 1 κ.σ. ανθό αλατιού
  • Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα πικάντικη
  • 2-3 κλων. θυμάρι και ρίγανη
  • 4 πατάτες κομμένες σε φέτες χοντρές
  • 4 λαδόκολλες

Για το ζυγούρι στη λαδόκολλα

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ξεκοκαλίσει το μπούτι. Χρειαζόμαστε μπούτι με πολύ ψαχνό, όχι από μικρό ζώο.

Βάζουμε πρώτα τις πατάτες σε μπολ.

Τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε λίγη αποξηραμένη ρίγανη.

Ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε την λαδόκολλα στον πάγκο.

Κάνουμε στρώση με τις πατάτες.

Απλώνουμε το ανοιγμένο μπούτι επάνω στις πατάτες.

Αλείφουμε την επιφάνεια της πλευράς που αφαιρέσαμε το κόκαλο με μουστάρδα.

Αλατοπιπερώνουμε καλά το ζυγούρι στη λαδόκολλα.

Βάζουμε τα δοντάκια σκόρδο σε όλη την επιφάνεια.

Απλώνουμε το τυρί σε κυβάκια σε όλη την επιφάνεια.

Σκορπάμε τα κλαδάκια των φρέσκων μυρωδικών.

Τυλίγουμε το μπούτι σε ρολό σφιχτό.

Αλείφουμε εξωτερικά με το μαλακό βούτυρο και πασπαλίζουμε μπόλικο αλατοπίπερο.

Τυλίγουμε τις λαδόκολλες ώστε να φυλακίσουμε τις πατάτες με το μπούτι σφιχτά σε πακέτο.

Βάζουμε το πακέτο πάνω στις άλλες δύο λαδόκολλες και φυλακίζουμε καλά τα υλικά.

Δένουμε με σπάγκο.

Ακουμπάμε σε ταψί, φροντίζοντας οι πατάτες να εφάπτονται στο ταψί.

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 1 ώρα.

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150ºC και συνεχίζουμε το σιγανό ψήσιμο για 2 ώρες.

Κατά τη διάρκεια του πολύωρου ψησίματος αναποδογυρίζουμε αρκετές φορές το πακέτο, ώστε να ανεβοκατεβαίνουν τα υγρά και να μελώσουν οι πατάτες.

https://www.argiro.gr/recipe/mpouti-zugouri-sti-ladokolla-kefalograbiera-kai-patates/